COWI: Autisme-unge med IT-uddannelse skaber værdi for virksomheder

https://www.tv2nord.dk/artikel/autisme-unge-med-it-uddannelse-skaber-vaerdi-virksomheder

Af Mick Knive Anderson

Unge autister er eftertragtede af virksomheder, når de har gennemført IT-uddannelse til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse.

For mange unge betyder diagnosen Autisme Spektrum Forstyrrelse, at man bliver henvist til et liv på offentlig forsørgelse. Men hvis de unge gennemfører en målrettet IT-uddannelse, kan de blive værdiskabende og efterspurgt arbejdskraft i erhvervslivet efter kun tre års intensiv IT-uddannelse.
Det viser en ny undersøgelse, som COWI har gennemført. 

Cowi konkluderer, at med en årlig pris på 250.000 kroner pr. elev, er AspIT en både effektiv og billig samfundsøkonomisk investering.

Landets næststørste kommune afviser at visitere STU-unge til AspIT-uddannelsen

www.folkeskolen.dk/646009/landets-naeststoerste-kommune-afviser-at-visitere-stu-unge-til-AspIT-uddannelsen-

Af Henrik Stanek

Unge i Middelfart er ikke ene om at mangle indflydelse på, hvilket STU-tilbud de må få. Det samme er tilfældet i Aarhus. Her får AspIT-uddannelsen i det centrale Aarhus elever fra de omkringliggende kommuner, men ikke fra sin bopælskommune.

Et forældrepar i Middelfart har gjort politikere på Christiansborg opmærksom på, deres 18-årige datter ikke kan få indflydelse på, hvor hun kan tage sin STU. Hun ønsker brændende at uddanne sig på en selvejende institution, hvor hun har været i praktisk. Alligevel har kommunen henvist hende til sit eget tilbud.

Det billede genkender uddannelseschef Ole Bay Jensen fra AspIT, der har en afdeling på banegården i det centrale Aarhus, hvor unge fra Aarhus Kommune ikke kan få lov til at tage uddannelsen.
Cowi har brugt otte måneder på at lave en rapport om AspIT. Den viser blandt andet, at fire ud af fem elever begynder direkte i arbejde efter endt uddannelse. Fem år senere har tre af dem stadig jobbet. Ole Bay Jensen håber, at Cowi-rapporten vækker opsigt i Aarhus Kommune.

Driftschef Grete Østergaard fra sociale forhold og beskæftigelse i Aarhus Kommune bekræfter, at landets næststørste kommune ikke bruger AspIT til sine STU-elever: "Vi anvender ikke AspIT til STU-elever og har ikke gjort det med nogle få undtagelser for en del år tilbage", oplyser hun til folkeskolen.dk.

På Christiansborg har Dansk Folkepartis Karina Adsbøl bedt undervisningsminister Merete Riisager (LA) kommentere på henvendelsen fra forældreparret i Middelfart om deres datters manglende indflydelse. Forældrene håber, sagen kan få politikerne til at sætte fokus på kommunernes forvaltning af STU-loven.

Skive har nu i 10 år uddannet unge autister som IT specialister: Første hold er kommet fantastisk videre i livet

Skive Folkeblad 30. oktober 2018
Af Hanne Skibsted

Alle eleverne fra det første hold på AspIT uddannelsen i Skive er kommet godt videre i livet.
- Nogle er i fleksjob, andre er kommet i et ordinært studie eller job, har stiftet familie og har børn. Det er fantastisk at se, hvor godt de klarer sig allesammen, både arbejdsmæssigt og privat, siger pædagogisk vejleder på AspIT på Skive College, Lise Møller Pedersen.

HER PASSEDE MAN IND
- Det bedste ved at gå på AspIT var, at her fik man for første gang mulighed for at mødes med og være sammen med andre med de samme diagnoser som en selv. Mange af os havde tidligere følt os udstødt og mobbet. Det kunne også være en helt omvæltning at komme til et sted, hvor man passede ind. Med de ord sammenfatter Anders Stokholm, hvad AspIT især har betydet for ham.

Også Lars Jacobsen har taget en uddannelse inden for IT. Han har læst til datamatiker i Odense og har i dag job indenfor sit fag. - Her på AspIT lærte jeg, at hårdt arbejde giver pote. Jo mere, jeg lagde i det, jo mere fik jeg ud af det, forklarer han.  

FLERE HAR FÅET FAMILIE
- Jeg arbejder her på Skive College efter at jeg tidligere arbejdede med lokaltv. Jeg var glad for mit tidligere job og jeg er glad for at være her. Jeg er fleksjobber. Det har givet mig ro til at starte vores familie op. Jeg har to børn, siger Anders Stokholm.

Andre gode minder er mange timer med kortspil, madklub, Lanparty og ikke mindst kantinens virkelig gode gulerodskage med flødeostcreme på toppen, som holdet ønskede sig på kagebordet til deres dimissionsfest  med dobbelt creme på  og som siden er blevet fast tradition ved alle dimissioner på AspIT.

AspIT fejrer 10 år i Skive: Mange bliver klar til job eller uddannelse

Skive Folkeblad, forsiden den 30. oktober 2018
Af Hanne Skibsted

- Vi er utrolig glade, når det lykkes. Ikke bare for den enkelte elev men også samfundsøkonomisk er det en gevinst, når unge med særlige behov kommer i arbejde eller videre uddannelse, siger uddannelsesleder Helle Holtemann.

Skolens tal viser, ifølge Helle Holtemann, at seks ud af syv elever fra det første hold er i beskæftigelse i dag, hvilket svarer til 85 procent.

Skole for autister dyrker deres særlige og nørdede talenter

Aarhus Stiftstidende 28. oktober 2018.
Af Emma Kjær Lauridsen og Henrik Ask.

Mange unge med autisme kan ikke fungere i almindelige skoler. De har brug for ro, rytme og forudsigelighed. Og det får de på Aspit. Skolen uddanner unge autister til erhvervslivet.

Ro, gentagelser og ensformige dage er noget af det bedste for skoleelever med autisme. På en lang række punkter adskiller eleverne på Aspit sig nemlig fra "almindelige" elever. Aspit er en erhvervsskole med fokus på IT for personer med Autisme Spektrum Forstyrrelse.

Unge med autisme vil gerne vide, hvad de står op til, og hvad de skal. Hvis dagen i dag kan være ligesom i går, er det perfekt. De elsker forudsigeligheden, siger Ole Bay Jansen, uddannelseschef på Aspit.  

På Aspit er der mellem fem og seks elever i hver klasse, og her dyrker man elevernes særlige interesse indenfor IT. 

- IT har jo altid været lidt nørdet. I hvert fald sådan, at alle arbejdspladser kan nikke genkendende til, at ”ham der nede fra IT” altid har været lidt små særlig på sin egen måde, siger Ole Bay Jensen med et smil.

- For personer med ASF er enormt skarpe. De kan og ser nogle ting, som vi ikke ser. De kan finde fejl i systemer og produkter, som vi "almindelige" mennesker aldrig ville finde og kan overkomme store mængder data på engang. Derfor er der et spildt potentiale i mennesker med autisme. De har nogle andre talenter og kompetencer, og det er det, vi prøver at fokusere, forklarer Ole Bay Jensen. 

Jeg vil gerne noget med mit liv

Horsens Folkeblad 22. juni 2013.
Vejle Amts Folkeblad 3. juli 2013.

Målrettede Frederikke har justeret kursen

 

Mobning, skoleskift og dårlig trivsel er nogle af de ord, der kendetegner 22-årige Frederikke Just Røikjærs tid i folkeskolen.  Samtidig er hun meget målrettet.  - Jeg vil gerne noget med mit liv. Sådan har det altid været.  Allerede i 1. klasse vidste hun, at hun ville have en hhx, og så ville hun arbejde med regnskaber og tal. Men hun oplevede også en masse afstikkere.  -Jeg har svært ved at holde mig til den røde tråd i dansk og engelsk. Det er meget nemmere med tal. 

I 10. klasse fik hun stillet diagnosen OCD. Siden kom diagnosen for Aspergers syndrom og ADHD.

 

 

Autister gør en vigtig forskel på virksomhed i Hornslet.

Aarhus Stiftstidende 28. oktober 2018.
Af Henrik Ask og Emma Kjær Lauridsen.

Ejerne af Refurb i Hornslet vil tage ansvar i bredeste forstand. Det ses blandt andet i medarbejderstaben, der rummer en håndfuld mennesker med autisme. En af dem er Adam Dudzinski, som finder ro i at have fast beskæftigelse.

De mørke ydermure i beton får Refurb ApS til at ligne mange andre virksomheder. Men firmaet på Hornbjergvej i Hornslet er på ingen måder en metervare i det østjyske erhvervsliv. Hver femte af de 50 medarbejdere er ansat i særlige stillinger, der giver albuerum til mennesker med specielle behov eller på kanten af arbejdsmarkedet. I øjeblikket gælder det blandt andre en håndfuld mennesker med autisme. 

- Men vi er ikke et socialkontor. Men i ejerkredsen tror vi på lige muligheder for alle mennesker, og derfor har vi fra etableringen af virksomheden arbejdet med et defineret mål om at have 20 procent ansatte i særlige stillinger. Det giver plads til blandt andre mennesker med autisme, og de er med til at præge Refurbs udvikling med anderledes og værdifulde indfaldsvinkler til mange ting, siger salgs- og marketingsdirektør Peter Hove fra Refurb. 

Adam Dudzinski har autisme, og han har i otte måneder været fast tilknyttet Refurb i et fleksjob. Det giver en dejlig sikkerhed og ro, at jeg langt om længe er fast tilknyttet en arbejdsplads. Tidligere har jeg været i mange praktik- og testforløb, og det er meget stressende og opslidende, forklarer Adam Dudzinski. 

28-årige Adam Dudzinski laver fejlfindinger på computere, som Refurb får retur ved reklamationer. De fleste problemer knuser han uden de store problemer, men enkelte gange kæmper han med computere med særligt komplicerede fejl. Det er han vild med. 

Peter Hove viser rundt i Refurbs produktion og lager. Salgs- og marketingdirektøren forklarer, at ansættelserne af blandt andre mennesker med autisme i særlige stillinger altid skal give mening for begge parter.

Autisten Sofie: - Jeg håber, at flere virksomheder får øjnene op for os.

Aarhus Stiftstidende 28. oktober 2018, side 6
Af Emma Kjær Lauridsen og Henrik Ask.

For Sofie Mølenberg er hendes autismediagnose ikke en begrænsning. Hun føler sig ikke anderledes end alle andre, men har vendt det at være "hende den sære i klassen" til sin fordel. Hun er skarp på nogle områder, som andre ikke er.

16-årige Sofie Mølenberg fjerner skruer og underdele fra en computer, hun er ved at reparere som en del af IT-undervisningen på AspIT i Aarhus. Hun har autisme ligesom de andre elever på skolen, og hendes styrke er at fordybe sig med fingrene i en computer. Ikke ved spisebordet i frokostpausen. 

Ligesom mange andre med autisme har hun nemlig svært ved det sociale med mange mennesker og uro omkring sig. Til gengæld er hun enormt skarp på særlige arbejdsopgaver indenfor IT.  

Hvis bare hun kan få lov til at nørde med IT og computere, har Sofie Mølenberg det bedst. For så er hun skarp, fokuseret og kan koncentrere sig hundrede procent.

Syv elever med Asperger går direkte fra skole til job

Uddrag fra Horsens Folkeblad 22. juni 2013.
Uddrag fra Vejle Amts Folkeblad 3. juli 2013.

Tekst: Mette Graugaard

 

VEJLE - I næste uge får Frederikke Just Røikjær og Andreas Mosegaard Poulsen diplom på den treårige uddannelse på AspIT - en uddannelse for elever med Aspergers syndrom og en særlig interesse inden for it. Begge dele er adgangskrav til uddannelsen.  De har, som skolen siger, et fokuseret talent. Ikke nok med, at de får et diplom i hånden, de har også et job. - I år afslutter syv elever uddannelsen, og alle har arbejde i ordinære stillinger, fortæller Anders Hilmer Madsen, der er praktikkonsulent på uddannelsen, der ligger i Vejle. Fem af de syv elever, der afslutter, er fra Horsens. Det gælder også Frederikke og Andreas.

 

 

Virksomheder er begejstrede for unge med autisme fra STU med fokus på it

Folkeskolen.dk - Fagblad for undervisere den 11. september 2018
Af Henrik Stanek

Eleverne fra AspIT får ikke alene job. De unge med autisme bliver i langt højere grad i arbejde end tilsvarende unge fra andre STU-tilbud, viser en analyse. Rapporten sender et signal til kommuner, som låser de unge til deres eget STU-tilbud, mener uddannelseschefen.

Analysefirmaet Cowi har brugt otte måneder på at analysere effekten af AspIT som er en særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse for unge med autisme. Resultat viser at AspIT er en succes. Ikke alene begynder fire ud af fem elever direkte I arbejde efter endt uddannelse. Fem år senere har tre af dem stadig Jobbet. 

Særlig It-uddannelse bringer fire ud af fem unge med autisme I Job

”Hvor 60 procent af vores elever fastholder jobbet efter fem år gælder det kun 20 procent af tilsvarende unge fra andre STU-tilbud. Jeg forsøger ikke at træde på nogen, men det er ikke tilfældigt, at vi får vores elever i arbejde. Vi arbejder systematisk på at få dem ud i ordinære job på et område. som mangler medarbejdere vores elever er hverken ingeniører eller konstruktører, men de laver et nødvendigt håndværksmæssigt it-arbejde”, siger uddannelseschef Ole Bay Jensen fra AspIT.

Kommuner mener at de kan gøre det billigere

Unge kan kun blive optaget på AspIT hvis uddannelsesstedet vurderer at de kan gennemføre uddannelsen og komme i beskæftigelse. Men kommunerne siger at uddannelsen er for dyr, når de giver unge afslag på AspIT.

”Kommunerne mener, at de selv har et tilsvarende tilbud som er billigere, men det argument dur Ikke, når vi kan se hvor mange vi får i job. Vi kan samtidig se i den evaluering af STU som Undervisningsministeriet udgav sidste år, at vi ikke er specielt dyre. Vi er heller ikke billige, men sammenlignet med andre tilbud er vi heller ikke dyre", sige Ole Bay Jensen.

Gode beskæftigelses resultater. COWl-rapport lukker diskussion

Magasinet for unge med særlige behov 1. september 2018
Af Morten Hansen

"Der er ikke mere at diskutere," siger Ole Bay Jensen, uddannelseschef for AspIT, på baggrund af en ny COWI-rapport, som undersoger AspIT's effekt inden for fire områder. Konklusionerne er entydige. "Der er ikke et tilsvarende tilbud som kommunerne kan henvise til. Og prisen på AsplT er ikke væsentlig dyrere end kommunernes egne tilbud, og AspIT er blandt de billigste af øvrige tilbud.
AspIT's resultater er så meget bedre at kommuneme ender med en gevinst på op imod en million kroner pr. AspIT-elev i løbet af de første femten år.
Med ti skoler fordelt landet over på danske Erhvervsskoler, er AspIT et landsdækkende uddannelsestilbud for mennesker med autisme.

AspIT er en af løsningerne på at IT branche generelt har svært ved at finde tilstrækkelig med kvalificeret arbejdskraft. Faktisk frygter man, at der vil komme til at mangle op mod 19.000 i 2030, hvis ikke man øger udbuddet.

COWI rapporten viser, at efter fem år er 60 % af dimitterede i beskæftigelse. Nogle i støttet beskæftigelse og næsten halvdelen i ordinær beskæftigelse. 

Virksomhed har ansat autister: Det er en god forretning

TV2 Østjylland den 10. maj 2018
Af Sofie BocK Troelsen 

Proshop har taget flere autister ind i virksomheden, og det skaber gode resultater. Både socialt - og på bundlinjen

- Sort på hvidt, så er det en god forretning for Proshop at tage de her lidt anderledes typer af medarbejdere ind i vores medarbejderstab.
Sådan lyder det fra direktøren for Proshop, Ivan Jæger Christensen.

Med mennesket forrest kommer priserne

Guld uddannelse.
80 procent af den århusianske ITuddannelse AspITs elever har arbejde den dag de står med eksamensbeviset i hånden.

 

Referart af journalist Morten Ravns artikel i Aarhus Stiftstidende 16. juni 2013

 

Priserne regner ned over it-uddannelsen Aspit. Stedet, hvor unge med Aspergers syndrom bliver attraktive for erhvervslivet, har modtaget Dansk ITs pris som årets bedste testcenter.

 

De kolde, og samtidig hjertevarme, tal viser at 80 procent af eleverne, der kommer ud i den anden ende, har arbejde når de afslutter den treårige uddannelse.

 

Ud over prisen fra brancheorganisationen Dansk IT har Unesco og EU for nylig hædret uddannelsesorganisationen.

Det glæder uddannelseschef Ole Bay Jensen: ”Vi ser mennesket før vi ser handicappet. Når vi møder en person med Aspergers Syndrom møder vi personen som det menneske han er. Vi vælger den anerkendende vinkel, og det når vi langt med.«

 

Aspit Østjylland har et meget tæt samarbejde med Aarhus Kommune, hvorfra mange af eleverne kommer.

 

Hos Dansk IT var der ingen tvivl da årets pris skulle uddeles. Dansk ITs direktør, Tony Franke, udtaler: »Vi honorerer Aspit ud fra et generelt professionelt IT-udgangspunkt. Vi forholder os til at den metode AspIT benytter burde inspirere alle andre undervisningstilbud indenfor IT området. Aspit begynder med at fastlægge de studerendes niveau i forhold til IT. Derefter tilrettelægges et individualiseret undervisningsforløb. Det rundes af med en ny markering af de studerendes niveau. Det betyder effektiv undervisning på modtagerens præmisser.”

 

 

Når diagnosen er en styrke

TV2/Bornholm 30. januar 2018

Martin Nørresø Haase er tidligere praktikant og kommende medarbejder i virksomheden Werner og Larsen. Og så har han diagnosen Aspergers.

Martins vej til arbejdsmarkedet har været lang. For et par uger siden dimitterede han fra sin uddannelse hos AspIT. Efter at have været i praktik har han nu en ansættelsesaftale med virksomheden Werner og Larsen. Ifølge Kristine Werner, indehaver af virksomheden, så kan folk med autisme være et stort aktiv for en virksomhed, netop fordi de har den diagnose.

I øvrigt mangler AspIT uddannelsen i Rønne praktikpladser til deres studerende.

 

Autister bag autentisk app-succes

JyskeVestkysten 30. november 2017

Det lå ikke lige for, at Jannick Danielsen, der blev spået dårlige jobmuligheder mens han gik på Fjordskolen, og Patrick Cornelsen der måtte opgive en karriere i en bank, skulle blive succeser på arbejdsmarkedet. Men de to autister overvandt alle odds.

Et kontor i standardstørrelse, to komfortable skrivebordsstole og flere computerskærme på række ved hver plads. Det er en arbejdsplads for it-medarbejdere. Det særlige er medarbejdernes baggrund, for de er begge hos Autismecenter Syd imod alle odds. Tilmed som en bragende succes. Både for dem selv og for arbejdsgiveren.

22-årige Jannick har det han kalder "fuldpakken". Tre diagnoser: Aspergers syndrom, Tourettes syndrom og ADHD. Skoletiden blev tilbragt på Fjordskolen, inden han forfulgte sin interesse for at arbejde med computere og udvikling af programmer på AspIT.

25-årige Patrick har diagnoserne Aspergers syndrom og Tourettes syndrom. Han har han tilbragt hele sin skoletid i folkeskolen, inden han læste hhx på IBC. Patrick drømte om at arbejde med finansiering i bankverdenen, men det gik ikke særlig godt. "Jeg er god til matematik og tal, men har problemer med det udadvendte, kundekontakten", fortæller han.

I august 2015 blev Jannick og Patrick ansat i et ordinært job, 30 timer pr. uge, hos Autismecenter Syd, som er Aabenraa Kommunes foranstaltning for unge og voksne med forstyrrelser inden for autismespektret og tilgrænsende forstyrrelser.
I centerets boafdelinger bruger man whiteboards som infotavler om dagens begivenheder. Vi kontaktede AspIT for at høre, om de kunne udvikle tavlen til en app, forklarer Mogens Conradsen, der er leder af kursus- og udviklingsafdelingen.

Det endte med at man ansatte Patrick og Jannick som begge havde været i praktik i centeret.
- Vi gjorde forsøget, og det har vi aldrig fortrudt. De udvikler apps for os, som vi oplever behov for hos institutionerne, siger Mogens Conradsen, der ikke lægger skjul på sin begejstring for de to it-udviklere, og glæden er gensidig.

Dansk IT-pris til AspIT

Undervisningsform den bedste overhovedet

Uddrag af Vejle Amts Folkeblad 11. juni 2013.
Skrevet af Erik Andresen.

 

Ved det årlige stormøde for de professionelle it-folks organisation, Dansk IT, uddelte organisationen en pris til det særlige undervisningstilbud AspIT. AspIT får prisen, fordi Dansk IT mener, at AspITs metode burde inspirere alle andre undervisningstilbud inden for it-området helt generelt: - AspIT begynder nemlig med at fastlægge de studerendes niveau i forhold til it. Det betyder effektiv undervisning på modtagerens præmisser. Der er simpelthen knivskarp dokumentation for den læring den godkendte undervisning giver, siger Tony Franke, direktør i Dansk IT.

 

- Prisen fra Dansk IT har en særlig betydning fordi det er alle de "normale" it-folk i de store professionelle virksomheder, der står bag valget af AspIT, siger uddannelseschef Ole Bay Jensen.

 

Uddannelsen har tidligere fået priser fra EU og UNESCO.

 

Bo fik sin fastansættelse

JyskeVestkysten 21. august 2017

20-årige Bo Nærum-Hansen har netop gennemført en særligt tilrettelagt treårig itddannelse på AspIT. I juli blev han fastansat hos Ballum IT.
"Mennesker med autisme har mange forcer og andre udfordringer. Bo er en rigtig god medarbejder," siger Rene Christensen, indehaver af Ballum IT.

Bo har hele sit liv gået på specialskolen Fjordskolen i Aabenraa på grund af sin autisme, og så har han været et år på efterskole i Dybbøl inden han startede på AspIT. Nu tager han bilen fra Tinglev hver dag for at køre til sin arbejdsplads i Ballum. Her står han for projektet, der laver koder til opdateringer af info-skærme og udvikler systemer til styring af skærmene. "Jeg har altid været fascineret af computere og systemer. Det har jeg altid villet", fortæller han om sin interesse for it.

- Bo er et ganske almindeligt ungt menneske, og som sådan har vi ikke skulle ændre noget. Hvis noget bøvler for Bo, så siger han ikke noget, så jeg har lige skulle vænne mig til at indimellem at spørge, om han har brug for en hånd. Han er en rigtig god medarbejder, og han er typen, der stikker snuden i jorden, og så pløjer han derudaf. Han stopper ikke, før han er færdig, så vi minder ham lige om at holde en pause. Bo er ordblind, så jeg hjælper ham med at renskrive nogle ting, men ellers er der ingen forskel på ham og de øvrige medarbejdere, siger Rene Christensen.

- Jeg vidste meget lidt om autisme, men Aspit har været et godt bindeled. Jeg er overhovedet ikke afskrækket af diagnosen, og man kan sagtens tænke, vi får en praktikant igen, hvis der er et match. Bo har på alle måder indfriet de forventninger, en arbejdsgiver har til sine medarbejdere, tilføjer Rene Christensen.

Åbner sund webshop: - Jeg fik et spark, og nu er jeg klar til at kæmpe

 

Skive Folkeblad 31. juli 2017 på web.

Inden 24-årige Jonas Moltke Sørensen begyndte på AspiT-uddannelsen i Skive, havde han ikke mange forhåbninger om nogensinde at få et godt og meningsfuldt job. I dag har han i dag et fuldtids it-job.

Webshoppen helseslik.dk beskæftiger sig med salg af slik og snacks, som på den ene eller den anden måde er et sundere alternativ til mere traditionelle snacks. Ideen til webshoppen kom, da Jonas Moltke Sørensen selv omlagde sin livsstil og tabte 64 kilo.

- Uden den forståelse, jeg blev mødt med i AspIT, og lærernes tilgang i del hele taget, var jeg aldrig kommet så langt. AspIT er helt igennem fantastiske til at motivere eleverne til et praklikforløb. Det var da også her, jeg første gang følte, at min kunnen for alvor kunne bidrage til noget. Jeg fik lige præcis den gejst og motivation med mig, som jeg havde brug for at komme videre, siger Jonas Moltke Sørensen.

Marco har Asperger - og styr på fremtiden

Vejle Amts Folkeblad 23. juni 2017 i avisen og på web

Asp IT-uddannelsen uddelte torsdag eftermiddag eksamensbevis nummer 500 i Vejle. Det gik til27-årige Marco Wulff, der kom i mange lokale mediers søgelys.

For lidt siden har Marco modtaget sit bevis på at han er færdig med AspiT-uddannelsen på Hotel Jacob Gade i Vejle. Det har han brugt de seneste tre år på at gøre sig fortjent til.

Han har også brugt dagen på at tale med journalister fra DR, TV Syd og nu Vejle Amts Folkeblad.

”Det var kvalitetssikring, jeg faldt for. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor - sådan er det tit for folk med Aspergers - men jeg er god til det og synes, det er sjovt. Det er svært at forklare hvorfor”, gentager Marco Wulff.

Han er så god til det at han, fra 1. august, er blevet ansat hos Unik System Design i Vejle. Her var han også et halvt år i praktik. Hos Unik System Design skal han arbejde med kvalitetskontrol.

Uddannelsen for unge med aspergersyndrom er en succes

P4 Syd- og Sønderjylland

16. maj 2013

 

De er blændende dygtige til IT, arbejder målrettet med de arbejdsopgaver de får, men gider ikke snakke om vejret, for det er spild af tid.

 

- Nogle af deres udfordringer er, at de skal have struktur og forudsigelighed og har svært ved at forstå ironi, siger afdelingsleder Anette Fuglkjær fra AspIT Esbjerg

 

I Esbjerg dimitterer første hold til sommer, mens uddannelsen i Aabenraa først kom i gang i januar i fjor, så her er ingen færdiguddannede endnu, men første elev er i virksomhedspraktik som tester på computerprogrammer.

 

Uddrag fra:

www.dr.dk/P4/Syd/Nyheder/SydogSoenderjylland/2013/05/16/074440.htm

 

 

Marco udnytter sin autisme og får job

TV Syd 22 juni 2017 på web.

Aspergersramte Marco Wulff trodsede alle odds og står nu med et eksamensbevis og udsigt til fast arbejde takket være uddannelse i Vejle.

Børn, der er født med aspergers har ofte svært finde ud af, hvordan de skal agere blandt andre mennesker, og de har det svært med uforudsigelighed. Mange kan ikke passe et arbejde - i stedet må de på førtidspension.

Det er gået fra, at jeg ikke havde så mange kompetencer, til at jeg er blevet så godt klædt på, at jeg kan få et arbejde. Det er meget godt, siger Marco Wulff. Fra 1. august har han fast arbejde i virksomheden Unik Systems Design, hvor han var i praktik under uddannelsen.

Marco har fået en uddannelse for autister: Nu kan jeg få et job

DR P4 Trekanten 22 juni 2017 på web

It-uddannelsen Aspit i Vejle har stor succes med at uddanne autister.

”Jeg troede sgu, at jeg var blevet førtidspensionist. Nu har jeg mulighed for at få et arbejde”, siger Marco Wulff, der har diagnosen Aspergers syndrom. 


Han er elev nummer 500 på uddannelsen, der har stor succes med at uddanne autister indenfor it. 80 % af eleverne ender med at få fast arbejde.

Hans forvandling begyndte, da han startede på Aspit i Vejle, og er nu specialiseret i Kvalitetssikring. Han har været i praktik og håber han kan få en fastansættelse, når han har fået sit eksamensbevis i dag.

Heidi Thamestrup, der er formand for autismeforeningen, er begejstret for uddannelsen. Autister har nemlig mange gode og nyttige kvaliteter, siger hun.

Uddannelseschefen hos Aspit, Ole Bay Jensen, moder stor velvilje hos virksomhederne. "Vi ser tit, at virksomhederne vender tilbage til os og siger, at de har lært en del af at have en elev fra vores uddannelse", siger han.

 

Flensburgs Unternehmen

Flensburg Wirtschaftsraum 01-05-2013

Zukünftig können Flensburger Unternehmen

der Unterstützung durch talentierte, junge Praktikanten

der weltweit ersten IT-Ausbildung für

Menschen mit Behinderungen entgegensehen.

AspiT heißt diese Ausbildung, die junge Men-

schen mit dem Asperger Syndrom zu attraktiven

IT-Mitarbeitern für jede Unternehmensform

ausbildet.

 

Uddrag fra IHK Flensburg Deutch-dänischer Wirtschaftsraum 01-05-2013

Asp IT uddanner unge og voksne med autisme til fremtidens arbejdsmarked

Politiken 17. maj 2017 i avisen og 26. maj 2017 på web

I fremtiden får vi brug for folk, der har stærke it-kompetencer. Det har mange med autismespektrumforstyrrelse, og på it-uddannelsen Asp IT lærer eleverne at bruge dem. De lærer dem også at spise i kantinen og at holde pauser.

"Det ser ud, som om vi ikke får undervisning, for her er jo ikke nogen lærer", udbryder 20-årige Lasse Hels, snurrer en halv omgang på sin kontorstol og retter på brillen. Og det har han ret i. De fire elever, der er i gang med dagens anden lektion i it undervisning på AspIT i Høje-Taastrup, ligner mere nogle, der lige har fået pause. Sådan foregår det altid, når de har blended learning - her arbejder eleverne selv, og så snakker de med læreren over Skype.

Eleverne på AspIT har tre store fag: softwarekonstruktion, visualisering og teknik. Men hovedfokusset er ikke at lære eleverne at forstå it, det gør de allerede. De skal lære er at fungere på en arbejdsplads. ”Det kan lyde banalt at skulle lære at tjekke mails og holde pauser, men for mennesker med autisme kan det være de mest trivielle elementer ved dagligdagen på en arbejdsplads, der er udfordrende”, forklarer Sidsel Lynggaard Sørensen, der er afdelingsleder på AspIT i Høje-Taastrup.

"Selv om det ofte er elevernes sociale færdigheder, der er i fokus på AspIT, gør underviserne også meget ud af at spotte elevernes særlige talent. ”Motivationen er utrolig vigtig for dem. Det, de laver, skal have et formål, ellers har de svært ved at motivere sig selv til at gøre det", siger Sidsel.

Hovedformålet med at gå på AspIT er at få en uddannelse og derefter et arbejde. Det er det, mange mennesker med autisme drømmer om, men som kan være svært på almindelige uddannelser med mange elever i hver klasse og en masse forstyrrende larm.

"Vi kommer kart til at mangle folk inden for IT verden. Det er et område i vækst, og jeg ser mange muligheder her for mennesker med autisme med særlige it-kompetencer. Vi ser samtidig både nu og i fremtiden en stor åbenhed over for at bruge folk med de udfordringer og kompetencer i organisationer rundt omkring i landet«, siger Marianne Levinsen, forskningschef for Center for Fremtidsforskning.

På AspiT går eleverne i skole i cirka halvandet år, hvorefter de er i praktik i cirka halvandet år i en virksomhed. De matcher eleverne med virksomheder ved at se på, hvordan eleverne begår sig socialt, og hvilke it-kompetencer de har. Der er det klare mål med praktikken, at eleverne skal ansættes og være i arbejde, når de er færdige med uddannelsen.

"Det er et ufravigeligt mål her på Asp IT, at 80 % af vores elever kommer i arbejde, og derfor er det supervigtigt, at vi finder den helt rigtige virksomhed til hver enkelt elev", siger Sidsel.

"Jeg frygter, at jeg kommer ud et sted, hvor der ikke er et socialt liv - at jeg ikke har det sjovt med dem", siger Lasse Hels, 20 år, elev på AspIT Storkøbenhavn i Taastrup.

Håbløs kamp for uddannelse

Nordjyske 22. april 2017 i avisen og 24. april på web.

Peter Als fandt sin rette hylde på en IT-uddannelse i Aalborg. Jobcenter Hjørring smækkede imidlertid kassen i

Peter Als har haft et hårdt skoleliv med mobning og utryghed. Der var ikke nogen der opdagede at Peter har Aspergers syndrom. Diagnosen blev først stillet da Peter Als kæmpede sig igennem uddannelsen som jordbrugsteknolog.  Det var en lettelse at få diagnosen. Den forklarer de problemer jeg har og har haft.

Peter kommer aldrig til at arbejde som jordbrugsteknolog. "Det anser vi for helt urealistisk", skriver Erhvervsakademi Aarhus hvor Peter tog uddannelsen.

Efter en lang periode som ledig med forskellige former for aktivering kom han i kontakt med AspIT, og Jobcenter Hjørring gik med til et afklaringsforløb i seks uger. "Vi oplevede for første gang, at han kom glad hjem fra skole", fortæller Peters mor, Lissi Als.

Da familien pressede på for at han skulle starte på AspIT, kom afslaget prompte. Kommunen ville ikke finansiere uddannelsen. Peter har jo en uddannelse i forvejen. Der var ikke basis for revalidering, og Beskæftigelsesankenævnet gav kommunen ret.

Peter en nu 35 år, bor hjemme, er på kontanthjælp og i forskellige former for aktivering. Forældrene forsøger at råbe politikere og myndigheder op. "Det er frustrerende og ligesom at slå i en dyne. Nu kæmper vi for, at sådan en uddannelse, der kan hjælpe en udsat gruppe af borgere, ikke er afhængig af en kommunens økonomi, men i stedet bliver fritaget for deltagerbetaling og SU berettiget på lige fod med andre uddannelser", siger Peters far, Torben Als.

Formand for kommunens arbejdsmarkedsudvalg, Ivan Leth (S) medgiver, at kommunen i øjeblikket har stor fokus på at tilrettelægge individuelle forløb der kan få borgerne hurtigt i job. "I den her sag har det nok været afgørende, at han har en uddannelse i forvejen, og vi har jo heller ikke en 100 procent garanti for, ar uddannelsen resulterer i et job", siger Ivan Leth.

"Jeg vil da rigtig gerne arbejde og tjene mine egne penge", fastslår Peter Als.

Max har fundet vejen til fremtiden

JyskeVestkysten 19 marts 2017 på web.

21-årige Max Bergvolt har gået på specialskole siden 3. klasse. Nu er han på vej til at finde den rette hylde på AspIT-uddannelsen i Aabenraa.

På AspIT-uddannelsen er det blevet mere klart for Max hvordan fremtiden kan komme til at se ud.

Max er autist. At kommunikere med andre mennesker og indgå i sociale sammenhænge er svært.

At flytte hjemmefra har sine udfordringer, når man har er autist. "Nogle gange orker vi at lave mad, men mest spiser jeg en frysepizza, rugbrød eller ingenting", siger Max. Af samme grund er han glad for, at der serveres varm mad på AspIT. ”Det betaler vi 500 kroner for om måneden.”

Asperger får flere job end andre unge

VAF 16. februar 2013
Af: Nikolaj Søndergaard

Dimittender fra AspIT i Vejle er, på trods af deres handicap, så godt som sikre på at få et job.
Blandt de netop færdiguddannede AspIT-elever på Campus Vejle kan man konstatere, at ledigheden er 0 pct, hvilket er markant mindre end blandt andre unge. Den gode statistik for aspergeme på AspiT er der flere gode grunde til, mener uddanuddannelseschef Ole Bay Jensen. AspIT er en beskæftigesesorienteret uddannelse. Det betyder, at vi i enhver sammenhæng fokuserer på at få de elever vi optager, i arbejde. Elevernes praktikperiode gennemføres når arbejdsgiveren har tid.

En af de elever, der dimitterede forleden på holdet, hvor alle allerede er i beskæftigelse, er Kim. - Mit forløb på AspIT har vendt op og ned på mit liv. Fra at være indesluttet og arbejdsløs, er jeg blevet mere åben og udadvendt, og har fået lige det job, der passer til mig, siger han, der er 22 år og bor i Horsens.

Efter7 år med AspiT, og i dag 10 skoler over hele landet, er vi nået dertil, hvor vi er blevet en attraktiv partner for selv de største virksomheder, tilføjer Ole Bay Jensen.”

Pædagogen er i sit es blandt nørderne

Jyske Vestkysten 19. marts 2017 på web.

Dorthe Ulstrup er ny leder af AspIT-uddannelsen i Aabenraa. Målet er, at 80 procnet af eleverne skal have job i erhvervslivet efter tre år på skolen.

Det handler om at få unge, der har haft store vanskeligheder i uddannelsessystemet, ud på arbejdsmarkedet. Målet er højt: 80 procent af de unge, der forlader uddannelsen, skal ud i et job.

Dorthe Ulstrup er uddannet lærer og har siden også uddannet sig inden for ledelse. Computerkendskabet er på niveau med de fleste. Alligevel trives hun i selskab med en unge mennesker, som hurtigt får betegnelsen nørder.

 

Nikolaj knækker koden hos DEIF

Skive Folkeblad 25. februar 2017

Nikolaj Holmquist er autist og har et stort it-talent for at kode.

19-årige Nikolaj Holmquist Pedersen er ikke med i DR udsendelserne, "De skjulte talenter", om folk med autisme som kan noget ganske særligt; men det kunne han måske godt have været.

Nikolaj går på AspIT Midtjylland på handelsskolen i Skive, en erhvervsrettet it-uddannelse for unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse (ASF).

DEIF A/S i Skive er udviklere af software og andre produkter inden for energistyring. Her sidder Nikolaj og arbejder på et lille kontor samen med sin mentor.

Det lyder lidt nørdet, men Nikolaj har en intuitiv og hurtig forståelse for strukturer, når der skal kodes og programmeres software til noget som er anvendeligt. Hans mentor, Kenni Thomasberg, siger at han er hurtig til at gennemskue ting og sammenhænge: "Du gennemskuer strukturer og designet hurtigt. Det er imponerende." Derfor ser Kenni Thomasberg og DEIF da også Nikolaj som en ressource for virksomheden.

Et program til at sætte forskellige profiler op til styring af klimaskabe har Nikolaj også fået forbedret. "Det ville næsten være lettere at skive det hele om", siger Nikolaj om det program han overtog og arbejdede videre på.

Og Kenni roser Nikolaj for at have fået styr på programmets børnesygdomme: "Det har egentlig aldrig fungeret korrekt. Det kommer det til nu."

 

Skjulte talenter blomstrer hos SAAB

Jyske Vestkysten 15. februar 2017

Asperger diagnosen fik Jens Porsborg Nielsen og Nicolai Lorenzen til at frygte et liv uden et job; men det fik en målrettet ungdomsuddannelse, samt SAAB i Sønderborg gjort noget ved.

For Nicolai Lorenzen var det lykken, at han for tre år siden blev optaget på AspIT Sønderjylland, der har til huse i Aabenraa. Det har nu medvirket til, at han er kommet ud af kontanthjælpssystemet og fået et fast job hos SAAB Danmark. ”Jeg nyder at være her på SAAB”, siger den 30-årige mand fra Sønderborg.

Klassekammeraten Jens Porsborg Nielsen har også fået job hos SAAB. ”Tanken havde da strejfet mig, om jeg passede ind på en arbejdsplads”, siger den 23-årige mand fra Haderslev, Han fik konstateret Aspergers syndrom i barndommen og kom på AspIT med en studentereksamen i bagagen.

SAAB Danmark stod og manglede en medarbejder til testafdelingen da ideen, om en praktikant fra AspIT, kom på bordet. SAAB ringede for at forhøre sig, og efter et møde begyndte Jens i foråret 2016 i praktik.

Da Jens skulle på seks ugers sommerferie i USA, vikarierede Nicolai. Efterfølgende mundede det ud i endnu en praktik.

”Deres profil passer godt med testområdet, fordi de vil spotte små detaljer, som du og jeg vil overse. Så de er guld værd for os”, siger testafdelingsleder Martin Iversen, der fik ideen og i dag er mentorfor de to. "Oplæringen er langt mindre, fordi de allerede har sat sig ind i nogle af de ting, vi efterspørger. Hvis der igen opstår et behov her hos os, kunne jeg sagtens forestille mig, at vi fik praktikelever fra AspIT.”

 

Det giver selvtillid at jeg kan bidrage

Nordjyske Stiftstidende 2. januar 2017

Det var "med hiv og sving", at 28-årige Søren Stenholt Nielsen fra Mariager fik sin studentereksamen: -Der var lektier hele tiden, og det var svært 'for mig at overskue.

Allerede som treårig fik Søren diagnosen Aspergers syndrom: ”Jeg har aldrig rigtig vidst, hvad jeg var god til. Jeg troede, jeg ville ende på en førtidspension. Men nu har jeg opdaget, at jeg faktisk har nogle styrker, som jeg kan bruge i et job”, siger han.

Som en del af sin uddannelse på AspIT har Søren Stenholt Nielsen siden april været i praktik hos det digitale marketingsbureau aDNA i Aalborg hvor det tegner til han kan blive når han 13. januar dimitterer han fra AspIT.

De gode resultater skyldes først og fremmest, at man på AspIT har fokus på at udvikle elevernes faglige- personlige og sociale kompetencer, siger Linda Thrysøe.

Udover fag som teknik, softwarekonstruktion og visualisering får eleverne også undervisning i motion, personlig udvikling, samfundsforståelse og kommunikation.

Før Søren Stenholt Nielsen kom til AspIT, transskriberede han journaler på røntgenafdelingen på Hobro Sygehus. Han fik ros for sit grundige arbejde, men uden en uddannelse som lægesekretær kunne han ikke fortsætte.
”Jeg gik i gang med studiet, og kom i praktik på en medicinsk afdeling. Det blev for meget for mig, så til sidst måtte jeg droppe ud”, fortæller Søren. Efterfølgende blev han tilkendt revalidering og blev bevilget en plads på AspIT i Aalborg.

 

Man kan se min diagnose som en styrke

Uddannelses Magasinet for unge med særlige behov
November 2016, side 28

Mere end 80 procent af de elever IT -uddannelsen AspIT sender afsted i praktik ender med at blive fastansat i deres praktikvirksomhed.

Den franske virksomhed Acrelee i Rødovre, specialiserer sig i kasse- og selvbetjeningsløsninger til virksomheder og supermarkeder. Piets opgaver er at være med til at skræddersy de rigtige løsninger til den store fastfoodkæde McDonald's.

"For os har det været en win-win situation," fortæller HR-manager Charlotte Hansen. "Vi har svært ved at finde de rigtige medarbejdere, fordi vores læringskurve er meget stejl. 

Vi tænker meget over, hvad vi gør for at fastholde vores medarbejdere og Piet har været med til at skabe en endnu større grad af teamånd og vidensdeling."

Mortenns magiske forvandling

TV-Syd
11. september 2016

Trodser sin autisme og stiller op som showmand

Morten Christiansen er autist, men med et spil kort i hånden er han ikke til at stoppe. Han må bare optræde selvom det strider mod hans natur. Se hvad han kan med et spil kort på TV-Syd:

http://www.tvsyd.dk/artikel/mortens-magiske-forvandling-trodser-sin-autisme-og-stiller-op-som-showmand

Troels fandt den rette hylde via AspIT-uddannelsen

JyskeVestkysten
9. august 2016

Solskin: AspIT-uddannelsen i Esbjerg får unge med en diagnose inden for autisme videre i livet.

ESBJERG: Han er lynende intelligent. Til gengæld mangler han nogle sociale kompetencer. Troels Færgen-Bakrnar har diagnosen Aspergers Syndrom og var derfor en kort overgang endt i et tomrum, hvor han ikke lavede noget. Bag sig havde han en bachelorgrad i matematik. Da han skiftede til ingeniøruddannelsen, droppede han ud.
Efter uddannelse hos AspIT i Esbjerg er han er nu fastansat som it-medarbejder hos LICengineering A/S, og har ansvaret for den tekniske udvikling af hele virksomhedens intranet. Han arbejder også med programmer, som Virksomheden selv har udviklet.

Tryllekunstner og virkelig, virkelig mærkelig

Horsens Folkeblad
16. juni 2016

Vejle Amts Folkeblad
20. juni 2016

20-årige Morten vandt DM i close-up-trylleri -og det gemmer på en uventet historie

Som 17-årig begyndte Morten at optræde. - Det var da grænseoverskridende for sådan en som mig at stille sig op og sige: Se, hvad jeg kan. Men jeg kan gemme mig lidt bag trylleriet. Folk kigger jo på kortene i stedet for på mig, siger han om skridtet fra indelukket autist til entertainer på vej. Et andet vigtigt skridt fremad kom, da Morten for to og et halvt år siden trådte ind ad døren hos AspIN i Vejle - et uddannelsestilbud rettet mod unge af netop hans slags.

- Der mødte jeg nogle mennesker, som har lært mig, hvordan man lever med at være lidt anderledes. Og endnu bedre: -Jeg sagde, at jeg drømte om et liv som tryllekunstner. Fint, svarede de, så prøver vi at finde ud af det.

Tæt på AspIT-prisen

Dagbladet Holstebro Struer
3. juni 2016

AspIT-prisen 2016 er netop blevet uddelt. Fra lokalt hold var STU-vejleder Christina Hove UU Nordjylland (Holstebro, Lemvig, Struer) indstillet af AspIT Midtjylland for sit vejledningsarbejde, evne til at sætte sig ind i både elevernes interesser, og hvad AspIT-uddannelsen indeholder og kræver.

Hæder til hjemmebanen

Skive folkeblad
23. maj 2016

AspIT der holder til på Skive Handelsskole, havde fra sin egen hjemmebane to finalister med, da AspIT-prisen 2016 blev uddelt på AspITs Årsmøde i Middelfart, nemlig virksomheden Adibus A/S fra Viborg og UU-vejleder Christina Serup Hove fra Holstebro.
Den delte førsteplads gik dog til UU-vejleder Katty Kannegård fra Randers Kommune og iværksætter Malene fra virksomheden KropsForm.

Adibus A/S måtte nøjes med æren

Viborg Stifts Folkeblad
21. maj 2016

Adibus kom ikke helt øverst på skamlen da AspIT uddelte AspIT-prisen 2016

Selv om Adibus ikke kom på 1. pladsen da AspIT-prisen for 2016 blev uddelt, var direktør Henrik Eriksen stolt af at være bland de nominerede.
”Det visr vi har gjort et eller andet rigtigt. I det daglige er der tale om en win-win situation, hvor Adibus kan høste fordele af de specielle kompetencer, som praktikanter med diagnoser inden for autisme-området besidder, … ”

Lego kan bane vejen til uddannelse for autister

Vejle Amts Folkeblad
15. december 2015

Fritidsprojekt i Hedensted giver nye venner og nyttig lærdom.

På Stjernevejskolen er en gruppe autistiske drenge samlet om en fælles fritidsinteresse, Lego Mindstorm: et robot byggesæt som kan bruges til at bygge, programmere og styre Lego-robotter.

Hedensted Kommunes projekt "Fritid til alle" har arrangeret aktiviteten, som dels er en mulighed for de unge autister for at videreudvikle deres computerevner til noget, der kan bruges i en uddannelse og et job, og dels er en chance for at få nye venner og en fritidsaktivitet, der fænger.

Aktiviteten, der tæller syv drenge i alderen 13 til16 år, er arrangeret i samarbejde med centerafdelingen på Stjernevejskolen og Aspit i Vejle. Det er første gang, Aspit deltager i et sådan et projekt, og AspITs programmeringslærer Mads Mikkel Rasmussen er meget positiv.

 

Jannick og Patrick forvandler whitebordtavle til app og hjemmeside.

Åbne Linjer – Aabenraa Kommune
Nr. 31, oktober 2015

Når medarbejderne i Autismecenter Syd får ideer til ny teknologi, er ekspertisen ikke langt væk. To tidligere AspIT’er er ansat til at omsætte tankerne til færdige løsninger.
På et kontor i Bjerggade i Aabenraa arbejder Patrick Cornelsen og Jannick Danielsen på at udvikle en ny app og hjemmeside til centrets brugere og medarbejdere. De har begge været elever på AspIT i Aabenraa.
Patrick Cornelsen startede i praktik på Autismecenter Syd i april; 1. august blev han fastansat. Også Jannick Danielsen er fastansat fra 1. august efter et praktikforløb.
- Vores pædagoger efterspørger ny teknologi og i kraft af samarbejdet med AspIT, får vi højt specialiserede medarbejdere, forklarer udviklingskonsulent Mogens Conradsen.
 

Unge talenter har fået mere plads

Vejle Amts Folkeblad
29. august 2015

Uddannelsen i Vejle, for unge med fokuseret talent, har skiftet navn til AspIT Trekanten. Det startede i Vejle i 2005 som en særlig it uddannelse målrettet unge med en Asperger-diagnose. Unge, som uden uddannelsen specielt indrettet til dem, ville kunne se frem til et liv som førtidspensionister.
Også i Vejle er uddannelsen vokset, og fredag kunne AspiT og AspIN indvie nye og langt større lokaler på adressen Boulevarden 19 F/G. ”Vi er specielt glade for, at vi her har fået et stort rum, hvor eleverne kan samles, og hvor vi kan holde møder,” fortalte afdelingskoordinator Anders Madsen.

Lisbjerg-virksomheden Actura ser potentialer i unge med autisme

Lokalavisen i Aarhus
21. april 2015

For nyligt vandt den århusianske tech-virksomhed Actura Digitaliseringsprisen for et robotforløb sammen med Greve Kommune. Direktøren, Morten Olesen, kørte et forløb med Lars, en ung mand med autisme. Efter det forløb, med Actura og robotten NAO, høster Lars nu en masse ros.
Direktøren fortæller: “Lars vil gerne programmere og udvikle computerspil, men hans diagnose gør, at han ikke kan klare den traditionelle vej via gymnasiet og universitetet. Projektet forsøger at fange unge med autisme, og vise dem en vej ud i arbejdslivet. Det giver jo ingen mening, at vi skal gå glip af sådan en fantastisk ressource.”
Morten Olesen  fortsætter: “Man behandler disse mennesker uhensigtsmæssigt i systemet, hvor de defineres ud fra, hvad de ikke kan. Det giver dårlig mening at fokusere på folks fejl og huller, for folk trives jo bedst, når de laver noget, de kan og vil.”

AspIT fejrer jubilæum

Vejle Amts Folkeblad
11. april 2015

For ti år siden fik en række uddannelsesfolk i Vejle en god ide: Hvorfor er der ikke et velegnet uddannelsestilbud til unge med Asperger i det eksisterende uddannelsessystem. Disse unge har trods deres
diagnose masser af ressourcer. Siden er den gode ide knopskudt en 10 andre steder i Danmark.
Ti års fødselsdagen for AspIT markeres i forbindelse med årsmødet "AspiT at Work"' på Brogaarden i Middelfart.

Skole vender Aspergers syndrom til en fordel

TV2 Nord

10. februar 2015

 

På skolen AspIT i Aalborg har man fundet ud af, hvordan man udnytter de evner, som unge med diagnosen Aspergers Syndrom besidder. l stedet for at eleverne må give op og ende på offentlig forsørgelse, vender skolen talenterne til en fordel, så de unge mennesker kan komme på arbejdsmarkedet.

På spil-virksomheden CEGO har man ansat to elever fra AspiT, som begyndte som praktikanter. En af dem er Thomas Jensen, der stortrives med jobbet som programmør. Han gik fra at have det svært socialt til nu at trives på en normal arbejdsplads - ansat på fuldstændig samme vilkår som alle andre.

 

Jonas har Aspergers og er ansat hos NOVAX

Vejlederen

Januar 2015

 

En af de virksomheder, der ofte bliver valgt af praktiserende læger og privathospitaler til levering af elektronisk journalstyring i høj kvalitet, er danske NOVAX i Århus. Og her er unge Jonas Skotte, der har Aspergers Syndrom, ansat i kvalitetssikringsafdelingen. »Jonas præsterer hver dag en meget værdifuld indsats for os. Hans opgave består blandt andet i at teste funktionaliteten i vores programmer, og det gør han med meget stor præcision. Det betyder optimering af vores produlder, der hver dag bruges af læger og sundhedspersonale over hele landet. Jonas ser alt det, vi andre overser. Selv den mindste pixelfejl opdager han. Og han prøver virkelig alle muligheder og faldgruber af, inden han sender tingene videre, han løser sine opgaver til UG med både kryds og slange,« fortæller Karin Dalberg, Udvikler hos NOVAX A/S og mentor for Jonas.

 

Fast job i IT-branchen

Vejlederen

Januar 2015

 

»Efter folkeskolen, som jeg karaktermæssigt ikke kan prale af, begyndte jeg på Teknisk Skole. Men det duede slet ikke for mig. Det var et totalt kaotisk sted. Lærerne kom og gik som vinden blæser, lektioner blev flyttet rundt, hver dag nye forsinkelser og sjusk. Mine klassekammerater tog det meget afslappet, men  den slags kaos har jeg som asperger det ikke godt med. Så jeg droppede ud uden at vide, hvad jeg så skulle lave,« fortæller Rasmus Boie Jørgensen, som i dag er 22 år.

»Så opdagede jeg, at der var noget, der hed AspIT som nærmest var skræddersyet til mig.«

I dag arbejder Rasmus Boie Jørgensen hos firmaet Earmaster i Egå, som laver hørelæreprogrammer til både Windows og Mac. »Jeg står for vedligeholdelsen af hjemmeside, server og e-shop, firmaets vitale dele. Det er mit første rigtige job, og jeg har tilmed selv ansvaret for, at det hele fungerer 24/7.

 

Quand le handicap est une resource

Handicap et Alternance

Décembre 2014

 

Les maîtres mots: flexibilité et adaptation aux élèves.

Se concentrer sur les talents, c'est la philosophie de la méthode danoise AspiT, qui forme des jeunes autistes aux technologies de l'information depuis 2005.

Au programme : une formation sur le syndrome d'Asperger et des consignes d'encadrement simples, telles que donner des tâches claires et bien définies. Au terme de leur formation professionnelle AspiT, 80% des étudiants trouvent un emploi.

 

Jens har Asperger: Nu klarer jeg mig selv

DR P4 Syd

26. Sep. 2014

 

Uddannelse for unge med let autisme er en succes. 79 procent af de færdiguddannede er i job.

Jens Haase på 29 år har Aspergers syndrom. Han har netop fået fast arbejde efter at have færdiggjort sin IT-uddannelse.

For 10 år siden var de dømt til et liv på overførselsindkomst, men i dag har unge med Asperger eller andre lettere former for autisme en rigtig god chance for at få et job og klare sig selv.

AspIT uddannelsen er nemlig så stor en succes, at den på kun ni år har udviklet sig fra at være et udviklingsprojekt i Vejle til nu at have 350 studerende på 10 afdelinger rundt om i hele landet…

 

AspiT feiert: Arbeitsvertrag für Jens

Der Nordschleswiger

26. september 2014

 

Aus dem Praktikumsplatz des 29-jährigen Tingleffers bei OJ Electronics in Sonderburg wird eine feste Arbeitsstelle

APENRADE/AABENRAA

"Ich bin ehrlich überrascht und super glücklich. Im Laufe meines Praktikums hatte man mir schon angedeutet, dass die Möglichkeit bestünde, dass ich übernommen werden könnte. Das war aber alles so vage, dass ich noch nicht einmal drauf gehofft habe", sagt der 29-jährige Jens Haase, der gestern von zwei Vertretern der Firma OJ Electronics im Rahmen

einer kleinen Feierlichkeit in der Ausbildungsstätte AspIT für junge Menschen mit Asperger in Apenrade einen Arbeitsvertrag ausgehändigt bekam.

 

Unge med Asperger kan noget særligt

DR TekstTV

26. september 2014

 

… folk med autisme kan besidde nogle specielle evner, som gavner virksomhederne. Det har man oplevet hos OJ Electronics i Sønderborg som i dag ansætter 29 årige Jens Haase …

 

Fladorme med overbygning

Vejle Amts Folkeblad

25. september 2014

Af Erik Andersen

Hjernen har ikke ændret sig grund­ læggende siden stenalderen. Det lærte tilhørerne på AspIN i aftes.

VEJLE -  Det er ikke befordrende for selvværdet at lægge øre til et foredrag om hjernen med Peter Lund Madsen. Det første dyr med noget, der ligner en hjerne, var en fladorm. Og dybest set er alt udviklingsmæssigt lige siden på det område kun overbygninger, …

AspIN på Campus Vejle er den nyeste knopskydning blandt de særligt tilrettelagte uddannelser på Boulevarden. Navnet antyder hvad det handler om, nemlig inklusion. Et uddannelsestilbud til unge, der har en gennemgriber.1de udviklingsforstyrrelse i autistgruppen, men kan og skal gøres parate til at gennemføre en egentlig kompetencegivende uddannelse.

 

Morten drømmer om at trylle

Vejle Amts Folkeblad

25. september 2014

 

Morten Christensen er både autist og har Tourette. Men han er på rette vej.

Der går et sus igennem auditoriet, da Morten Christensen, elev på AspIN, tager et syvtommersøm og med en hammer slår det ind i næsen. Hans drøm er at komme til at leve af at trylle.

Maiken lider af panikangst og har både autisme og ADHD, droppede ud af gymnasiet, men gik tre semestre på AspiN. I dag går hun på HF på VUC. Hun drømmer om at den gode IQ kommer i spil på universitetet. 

 

Kenneth fandt sin rette hylde

Sjællandske Medier Dagbladet

18. september 2014

Af Erik Andresen


For 16-årige Kenneth Folke Larsen, som har asperger, er den nye AspIT-uddannelse i Høje Taastrup et godt match.

-Da jeg første gang hørte om AspIT, tænkte jeg, at det var for godt til at være sandt. Sådan en uddannelse kunne ikke findes i virkeligheden. Men efter blot et par dage på afklaringsforløbet før sommerferien gik det op for mig, at jeg var kommet til det, jeg altid har ønsket mig. Her er der mulighed for, at jeg kan få den uddannelse, der net­ op passer til mig, og som jeg kan klare med succes. Her kan jeg lære i mit tempo, som kan variere fra dag til dag, fortæller Kenneth Folke Larsen.


Mathias er en succes

Fyens Stiftstidende. Business-Fyn
Den 2. februar 2014
Af Stine Charlotte Hansen

Særlig it-uddannelse for unge autister har succes med at føre dem videre i job
Mathias Andersen har Aspergers syndrom, men passer et almindeligt job som programmør i virksomheden Orifarm

Mathias Andersen har en skarp hjerne. Han arbejder i et team af programmører i medicinalvirksomheden Orifarm, og han er en skattet medarbejder, for han er hurtig, omhyggelig og dygtig til at kode.  Han ligner de fleste andre. Kan lide at gå på arbejde, fordi det interesserer ham. Kan lide at tale fag med kollegerne. Er behagelig at omgås. Men han er ikke som de andre.

Mathias har Aspergers syndrom, en diagnose, som hører til i autismespektret. Det betyder, at han har svært ved at indgå i sociale…

Ny it-uddannelse for unge med autisme

Sjællandske medier. Dagbladet.
5. marts 2014
Af Stina Falby Egerup

Høje-Taastrup: Efter syv års erfaringer med AspiT i Jylland kommer der nu en AspiT-skole i Høje-Taastrup, som er et it-uddannelsestilbud til unge med autismespektrumforstyrrelse  eller lignende. Med beslutningen om at etablere en AspIT-skole i Høje Taastrup …

Grenzregion: Starken nutzen und mehr Innovation fördern

Der Nordschleswiger
4. april 2014

Beim deutsch-dänischen Wirtschaftstag Innovationspreise als Teil des Düppel-Gedenkens vergeben.

FLENSBURG - Der Deutsch-Dänische Wirtschaftstag in den Raumen von Danfoss Silicon Power in Flensburg stand gestern auch im Zeichen des Düppel-Gedenkenjahres 150 Jahre nach dem Zweiten Schleswigschen Krieg. So wurden dort die Deutsch-Dänischen innovationspreise im Rahmen des lnterregprojektes mit Blick auf1864/2014 vergeben…

Gewinner in der Kategorie Innovation in Danemark:

1. Preis: IT-Ausbildungsmodell Aspit in Apenrade für Jugendliche mit Asperger
Syndrom.
2. Preis: Life …

Innovationspreis für AspIT

Der Nordschleswiger
4. april 2014

APENRADE/AABENRAA- Der erste Preis im Bereich Innovation wurde gestern im Rahmen des deutsch- dänischen Wirtschaftstages bei Danfoss in Flensburg der IT-Ausbildung für junge Menschen mit Asperger Syndrom, kurz: AspIT in Apenrade, zuerkannt. Ausbildungschef Ole Bay Jensen (1.) nahm die Urkunde und natürlich den dazugehörigen Scheck über 100.000 Kronen …

1. pris for at hjælpe syndromramte unge

Jyske Vestkysten
4. april 2014
Af Niels Ole Krogh

- Industri og Handelskammeret i Flensborg har været en uvurderlig partner, når det gælder om at finde praktikpladser og job, lød det fra podiet torsdag, da den Dansk - Tyske Innovationspris blev uddelt hos Danfoss i Flensborg. Ordene kom fra uddannelseschef Ole Bay Jensen fra Asp IT, Vejle. Virksomheden fik 1. prisen og 100.000 kroner for at have udviklet et banebrydende …

Dansk-Tysk pris åbner døre for AspIT i udlandet.

Vejle Amts Folkeblad
4. april 2014
Af Jesper Sørensen

Vejle virksomhed er på vej ind i Tyskland.

VEJLE - Virksomheden AspIT med hjemmebane pa Boulevarden modtog i går en førstepræmie, da den dansk-tyske innovationspris blev uddelt. AspIT vandt i kategorien "Innovation" for sin IT-uddannelse til unge med Aspergers Syndrom. …

Endnu en pris til Asp IT

Ugeavisen Vejleposten
5. april 2014
Af Klaus Lindholm

Film om den dag AspiT gik over grænsen.

Indtil for en halv snes ar siden var der ikke mange positive fremtidsudsigter for unge med aspergers syndrom. Men det fik et hold vejlensere effektivt vendt…

Køb herreundertøj på nettet

Vejle Amts folkeblad
31. maj 2014
Af Vebeke Kruse

Tre lokale 25-årige iværksættere kaster sig ud i ny forretning.

Hedensted - En trio af unge iværksættere fra Hedensted har udviklet en webshop, hvor man kan skræddersy er personligt abonnement på herreunderbukser...

... Undervejs i det forberedende arbejde med hjemmesiden har de tre fyre bag webshoppen fået hjælp af AspIT Vejle, ...

IVÆRKSÆTTER OG IT-UDDANNELSE SKABER SYNERGI

Aabenraa erhvervsforening 23. juni 2014
23. juni 2014

Et IT-talent fra AspIT-uddannelsen skaber værdi hos iværksættervirksomheden ExpectConsult, der styrker et ungt menneske med nye kompetencer og referencer til arbejdsmarkedet

Synergien er gået op i en højere enhed for iværksættervirksomheden ExpectConsult, der i et samarbejde med AspIT uddannelsen har fået løst en konkret opgave og samtidig styrket et ungt menneskes CV og kompetencer til jobsøgningen efter endt uddannelse. …

Besondere Fachkräfte für IT-Unternehmen

IHK Flensburg Regional & informativ
Wirtschaft
8. juli 2014

AspiT - Seit 2005 ermöglicht das dänische Projekt AspIT Jugendlichen mit dem Asperger-Syndrom oder einer anderen Form des Autismus eine fundierte Ausbildung im IT-Bereich. Mit der Daarwin Beratungsgesellschaft mbH aus Flensburg beschäftigt nun erstmals ein deutsches Unternehmen einen AspiT-Schuler als Praktikanten.

Ziel des Projektes, das heute zehn Ausbildungszentren in ganz Dänemark betreibt, ist es, den Jugendlichen durch individuelle Forderung den Einstieg in den Arbeitsmarkt zu ermöglichen. Menschen mit dem Asperger-Syndrom haben aufgrund ihrer Einschränkung ...

Iværksætter og it-talent fandt hindanden

Lokalavisen Aabenraa
19. august 2014

Et it talent fra AspIT uddannelsen for mennesker inden for autismespektret skaber værdi hos iværksættervirksomhed.

SYNERGI Synergien er gået op i en højere enhed for iværksættervirksomheden Expect-Consult, der i et samarbejde med AspIT uddannelsen har faet løst en konkret opgave og samtidig styrket et ungt menneskes CV og kompetencer til jobsøgningen efter endt uddannelse. "Han er dygtig, …

God start for it-uddannelse til unge aspergers

Websiden ’sn.dk’, Sjællandske Medier
30. august 2014

Høje-Taastrup: Forleden begyndte det første hold af elever på den helt nye AspITuddannelse i Høje-Taastrup, der tilbyder unge med fokuseret talent fra hele Storkøbenhavn en tre-årige uddannelse med meget høj jobchance. 80 procent kommer nemlig i job -i stedet for at gå på livslang førtidspension, ...

Unge "aspier" som medarbejdere

Horsens Folkeblad.

14. januar 2014.

 

Fleten.net er praktiksted for ungemed Aspergers Syndrom

 

BRÆDSTRUP - 23-årige Nicolai Hansen føler, at han er kommet på rette hylde.

Han har Aspergers Syndrom og i det sidste års har han arbejdet som praktikant for Fleten.net, takket være AspiT.

-Jeg kendte ikke ret meget til Linux og Ubuntu, før jeg begyndte her; men jeg var frisk på det, og har lært meget. Jeg har bl.a. arbejdet med at oversætte programmer. Det har givet mig meget selvtillid, fortæller Nicolaj Hansen.

-Jeg har altid gerne villet arbejde med it og computere. Faktisk lige siden jeg gik i femte klasse, fortæller Nicolai Hansen.

Han dimitterer i dag fra AspiT i Vejle, og bliver ansat som medarbejder hos Fleten.net.

Fleten.net har tidligere haft unge "aspier" som praktikanter. Firmaets leder, Kjetil Fleten, har gode erfaringer med aspier: - de unge, vi har haft, er utroligt dygtige til at løse opgaver. De er virkelig skrappe til at fokusere. - Nicolai er den tredje elev hos Fleten.net. En af de andre er i gang med at læse til ingeniør. Den anden tager en videregående uddannelse i Sønderborg.

 

 

 

IT-elever dimitteres

 

15. januar 2014

Resume af artikel i Midt-Vest Avis

 

 

FREDAG dimitterer AspIT i Aalborg sit første hold på fire elever.

AspIT i Aalborg, er en underafdeling af Campus Vejle og er udbredt over hele landet.

For tre år siden startede vi i lokaler over Aalborg banegård, med fem elever og to ansatte. Siden er vi vokset og flyttet til den gamle skole i Ryesgade, Aalborg, siger

Afdelingskoordinator og specialkonsulent Ditte Stern Bach.

De fire elever, der afslutter uddannelsen, fortsætter alle hvor de har været i praktik.

To af eleverne som IT medarbejdere på skoler og to som medarbejdere i IT-virksomheder.

 

 

 

Unge med asperger er eftertragtede i IT -branchen

 

17.januar. 2014

Resume af Jais Nørgaard og Eva Jensen artikel på Danmarks Radios hjemmeside.

 

 

En IT -uddannelse får unge med diagnosen asperger i arbejde - for flere ville alternativet være offentlig forsørgelse.

 

Det er muligt at tage en uddannelse, selvom man har asperger. Det beviser fire unge med diagnosen, når de fredag, som de første i Nordjylland dimitterer fra IT -uddannelsen AspIT i Aalborg.

 

De unge er fokuserede og gode til at bevare roen

- Vores elever meget fokuserede og dygtige til at bevare roen. De kan lave det samme arbejde igen og igen. Det kan virksomhederne godt lide, siger Kim Østergaard.

25-årige Morten Vinther, er blevet ansat som IT-konsulent på skole.

- Det er dejligt. Inden jeg tog uddannelsen, troede jeg, jeg skulle ende på førtidspension, siger han.

 

Skolen finder et praktiksted, der vil ansætte de unge bagefter

Underviserne på AspIT prøver at finde et fokuseret talent hos eleverne. For eksempel kan det være programmering, teknik eller hjemmesidedesign.

AspIT skolen hjælper eleverne med at finde et praktiksted, der vil ansætte dem bagefter.

Seks nordjyske virksomheder efterspørger lige nu elever fra AspIT.

 

 

 

83 procent i job: Fynsk uddannelse er en succes

 

22. januar 2014

Resume af ANNE WITTORFF RUSBJERGs artikel i Fyens StiftStidende

 

 

En særlig it-uddannelse målrettet unge med Aspergers Syndrom er en stor succes. 83 procent af de unge, der er dimitteret i Odense, har fået arbejde.

 

Der er tit en række styrker forbundet med diagnosen Aspergers syndrom. Det betyder, at aspergere kan blive en integreret - og særdeles kvalificeret- del af arbejdsstyrken.

I Odense, hvor uddannelsen foregår på Tietgenskolen, på Ejlskovsgade, studerer omkring 25 elever om året.

- Tallene viser, at vi rent faktisk er lykkedes med at skabe nogle strukturerede undervisnings-rammer, som bringer det bedste frem i de unge aspergere. De specialiserer sig inden for it, samtidig med at de gennem erhvervspraktik og et tæt samspil med virksomheder bliver klædt på til at kunne begå sig på arbejdsmarkedet, siger Kimmie Falk, specialpædagogiskkonsulent og projektleder på AspIT i Odense.

 

 

 

Aspergere får IT-job

 

22. januar 2014

Uddrag af artikel på TV2/Fyn’s hjemmeside.

 

 

Hovedparten af dem, som tager IT -uddannelsen AspIT for unge med Aspergers Syndrom, kommer i arbejde bagefter.

Uddanneisen AspIT på Tietgenskolen i Odense har eksisteret i fem år og er målrettet unge med Aspergers Syndrom med blandt andet meget konkret og visuel undervisning.

Af de 18 unge, som har dimitteret fra AspIT er 83% i dag i job i IT -branchen.

Eleverne er fra 16 år og opefter og er typisk unge, som ikke har kunnet gennemføre grundskolen, en almindelig ungdomsuddannelse eller fastholde et job.

Det er dejligt at blive anerkendt

Horsens Folkeblad 22. juni 2013.
Vejle Amts Folkeblad 3. juli 2013.

Andreas føler stor glæde og tilfredshed i sit job.

HORSENS- Andreas har altid haft en særlig interesse for lastbiler. Han tegnede dem, læste om dem og drømte om at blive chauffør. Andreas Mosegaard Poulsen, 22 år, fik i 2. klasse diagnosen Aspergers syndrom og kom i specialklasse. Alligevel blev skoletiden aldrig den helt store succes.  Siden gik drengedrømmen om at blive chauffør i vasken.  - Men nu har jeg prøvet det og ved, at det ikke dur. Og faktisk kom der i sidste ende noget godt ud af det.  Han blev nemlig optaget på AspIT-uddannelsen i Vejle.  - Og når jeg står op, glæder jeg mig til at komme i skole.

Jonas fik kontrakt med it-firma

VAF 21-05-2012

Af: Erik Andersen

AspIT uddannelsen tager den tid det tager at komme i arbejde. Det kan godt være mindre end tre år.

Efter bare to af uddannelsens normerede tre år, har Jonas fået kontrakt med det store it firma EG NeoProcess. Så er der ingen grund til at fortsætte på AspIT i Vejle. AspIT er så fokuseret på at skaffe unge aspier et it-job, at uddannelsen i virkeligheden ikke har en fast længde. Er der et job, så er det bare af sted. Det er der for otte ud af ti der forlader uddannelsen med et diplom i hånden.

Jonas begyndte i praktik hos EG NeoProcess i efteråret, og det stod hurtigt klart, at han kunne løse opgaverne på samme niveau som andre nyuddannede. Derfor sagde Jonas ja til virksomhedens tilbud om ansættelse. ’Nu arbejder han med udviklingsopgaver indenfor vores speciale, ERP/Enterprise Resource Planning. På basis af Microsofts Dynamics AX udvikles et system der styrer alle virksomhedens funktioner, fra indkøb og salg til produktion og projekter og meget mere’, fortæller udviklingschef Keld Christiansen, fra EG NeoProcess.  

’Jonas faldt meget hurtigt godt til hos os. Som Asperger foretrækker man jo klar besked, og netop den egenskab passer godt til vores virksomhedskultur’.  Det eneste problem har været Jonas store krav til sig selv. Det løste vi ved at italesætte det. Nu er Jonas løbende interesseret i nye udfordringer. Senest har han været af sted i tre dage, hvor han boede på hotel med det team, der løste en opgave’.

EG NeoProcess overvejer i øjeblikket hvordan virksomheden kan tage imod flere praktikanter fra AspIT skoler rundt om i landet.

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 21. maj 2012.

Otte ud af ti får job

VAF 21-05-2012

Af: Erik Andersen

Unge Aspergere, med fokuseret talent, er gode til at holde fast i de opgaver de bliver stillet. I 2005 startede AspIT en IT uddannelse målrettet denne gruppe af unge. Aspergere har naturlige forudsætninger for at arbejde med computere; f.eks. kodeskrivning, som mange andre opfatter som ufatteligt kedeligt, og som er ekstremt præcisionskrævende.

Aktuelt har AspIT-Vejle 46 unge i gang med uddannelsen. Resultaterne er forbløffende. Otte ud af ti får arbejde når de forlader uddannelsen. Det hænger sammen med at uddannelsen er verdens længste jobsamtale. ’Vi arbejder tæt sammen med de virksomheder, der skal aftage vores studerende. Vi retter til i uddannelsen konstant, så den lige passer til virksomheden. De ved hvad de får, og den unge ved hvad jobbet indebærer’, fortæller uddannelsesleder Ole Bay Jensen.

Uddannelsen her hurtigt bred sig over hele landet, senest til Næstved. Ambitionerne rækker videre. Der er følere til udlandet, bl.a. U.S.A.

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 21. maj 2012.

I PRAKTIK TRODS HANDICAP – "Her får jeg gode følelser"

JV BILLUND 15-04-2012

Af: Lise Nørgaard

Foto: Joan Karlsen

Jesper Hansen var udsat for massiv mobning i skolen, fordi han var anderledes. Han gad ikke gå til sport eller fritidsinteresser, ville bare sidde foran computeren eller usynlig i et hjørne. I 2009 fik han diagnosen Aspergers syndrom. Det var en kæmpe lettelse. Da jeg fik læst op på emnet, var det som at læse om mig selv.

Nu har Jesper været i praktik hos virksomheden 'Originalen/ PAHM' i Billund i fire måneder. Her gør han det han er allerbedst til. Det har gjort ham både gladere og mere åben. "Jeg er så glad for, at jeg har fået chancen. Hvis ikke, tror jeg, at jeg havde fået førtidspension, og det havde været for kedeligt", fortæller Jesper.

Gennem AspIT i Vejle er han kommet i praktik hos Per Ahm der er indehaver af virksomhederne 'Originalen' og 'PAHM'.  Jesper fortæller at han har fået selvtillid, og han synes det er fedt at være hos 'Originalen/ PAHM'.

For Per Ahm er håbet, at praktikken kan ende med, at han kan tilbyde Jesper et fast job; men: "Det handler først og fremmest om at gøre noget godt for andre og selv være et godt menneske og yde mit bidrag," fortæller han.

Nogle dage hører de øvrige medarbejdere i virksomheden meget lidt til Jesper. Når det går godt, kommer der et par hm-hm-lyde fra ham. Jesper taler mere og mere ved middagsbordet, og deltager mere og mere, fortæller Per Ahm.

For indehaveren er succeskriteriet for Jesper, at han skal gå herfra med succes’er: "Der er så mange ting for ham at slås med – hvis han ikke gør det, så skal han hellere finde noget, der giver ham succesoplevelser."

Kilde: Jydske Vestkysten Billund den 15. april  2012.

Fremtidsdrømmen er at tegne

17-årige Trine Thi-xa Hoang Knudsen fra Vinderup er begyndt på AspIT-Midtjylland i Skive.

SF 22-03-2012

Af: Hanne Skibsted

Foto: Steen Don

Trine har talent for at tegne. Siden hun var otte-ni år gammel har hun tegnet Manga - den gamle japanske tegneseriekunst.

Hendes tegninger er af høj kvalitet. Hun har sin egen tegneserie »Clown», et manga-månedsblad. Historierne i mine tegneserier handler om overnaturlige ting, og de har for det meste åbne slutninger, fortæller Trine.

På Aninmationsværkstedet i Viborg har de fået øje på Trines talent for at tegne. Derfor håber AspIT-Midtjylland på at Trine ,som et led i sin uddannelse, kan komme i praktik på Animationsværkstedet.

Aspa-Midijylland i Skive er en uddannelse med fokus på it og skræddersyet til elever med Aspergers syndrom.

Kilde: Skive folkeblad torsdag den 22. marts 2012.

It-uddannelse til autister udvider i Jylland

AspIT, der tilbyder it-uddannelse til unge mennesker med Aspergers, åbner ny skole i Aabenraa.

CW 24-11-2011

Af: Torben Daarbak

Med etableringen af AspIT Sønderjylland får unge mennesker med autisme-diagnosen Aspergers Syndrom både nord og syd for grænsen mulighed for at tage en it-uddannelse.
Den nye skole ligger i Aabenraa, og her er 10 unge mennesker allerede så småt i gang med det, der skal blive deres chance for en karriere med job i it-branchen.
"Vi har fået en start over al forventning. Vi har tydeligvis været et savnet tilbud i det sønderjyske," siger projektleder Søren Fischer Sørensen fra AspIT Sønderjylland.

Kilde: Computerworld den 24. November 2011.

IT-Ausbildung für Asperger-Betroffene

AspIT mit nordschleswigscher Abteilung am Gasværksvej 4 in Apenrade

NS 18-11-2011

Af: Anke Haagensen 

Autistische Menschen verfügen häufig über hervorragendes analytisches, logisches Denken. Hinzu kommen Detailgenauigkeit und enorme Ausdauer. Das riesige Potenzial wird gemeinhin nicht genutzt, weil die Menschen mit Autismus durch ihre Schwächen in der sozialen Interaktion nicht einen „normalen“ Ausbildungs- oder Arbeitsplatz ausfüllen können.

Viele enden als Frührentner. Eine IT-Ausbildung für Menschen mit der „milden“ Autismusvariante „Asperger-Syndrom“ wurde vor sechs Jahren in Vejle ins Leben gerufen und hat seitdem in mehreren Städten des Landes ihren Einzug gehalten. AspIT – so der Name der Schule – gibt es nun auch in Nordschleswig, genauer in Apenrade am Gasværksvej 4.

Kilde: ’Der Nordschleswiger’ den 18. november 2011.

Elev fra AspIT Odense fandt vej til Aulum

Han forstår ikke ironi - men har fået job i et firma, der dyrker den sorte humor.

HF 12-11-2011

Af Hans Mikkelsen

Ejerne af marketingsfirmaet Boogii i Aulum blev betænkelige ved, hvad de havde indladt sig på, da de i maj sagde ja til at ansætte den 20-årige autist Jonathan Lørup fra Herning i praktik i et år.

- En autist forstår ikke ironi, men tager tingene helt bogstaveligt. Så I skal passe på, hvad I siger til ham, sagde Jonathans studievejleder Kimmie Falk til dem.

Den superintelligente og nørdede aspie var glad for, og nervøs over, at have fået en praktikplads. Jonathan har svært ved at knytte sociale kontakter, er rum retningsforstyrret og har let ved at afledes. Han bruger meget energi på analysere sine medmennesker, på at orientere sig og på at fastholde fokus. Derfor er det mentalt anstrengende for Jonathan at klare transporten mellem Herning og Aulum.

I dag - seks måneder efter – sidder han ligesom de øvrige seks-syv medarbejdere hver dag i firmaet – foran en computerskærm. I modsætning til de andre har han høretelefoner på, så han ikke risikere at blive distraheret af stimuli udefra. Omgangstonen på Boogii har ikke ændret sig. I pauserne fyger det med ironiske kommentarer og gemytlige drillerier – også i Jonathan Lørups retning.

Selv om han ikke er helt som de andre, er Jonathan Lørup meget populær på arbejdspladsen. Han får overladt stadig mere selvstændige opgaver, og meget tyder på, at han kan se frem til at få job på virksomheden. ”Vi må nok sige, at Jonathan er blevet en uundværlig del af Boogiifamilien”, siger den ene af de to ejere Michael Krätz. Den anden ejer, Henrik Bank, fortsætter: ”Opgaven skal være præcist stillet, men så kan man til gengæld også regne med at få en perfekt løsning”.

Chefens ord er ikke kun en finurlig formulering, men også et »halvt« jobtilsagn - fremsagt uden ironi.

Kilde: Herning Folkeblad den 12. november 2011

AspIT-uddannelse den bedste i hele EU

IT-uddannelse for unge emd særlige behov nu også på UNESCO´s liste.

VAF 06-09-2011

Af Erik Andersen 

En IT-uddannelse for unge med særlige behov, som startede i Vejle, er nu både udnævnt til ”Best Practice" i hele EU og er tillige kommet med på FN-organisationen UNESCO's liste over fremragende uddannelsestilbud.

Uddannelsen hedder AsplT og foregår på Campus Vejle på Boulevarden. Den er rettet mod unge, der har en eller anden form for Aspergers Syndrom. En lidelse der gør, at de har meget svært ved at begå sig socialt i større grupper. Til gengæld ligger de fleste intelligensmæssigt over gennemsnittet og er endog særdeles gode til at koncentrere sig om nøje definerede opgaver. For
eksempel at skrive programkode til software.

Siden starten i Vejle er uddannelsen ved at sprede sig til hele landet, og den foregår i dag ni steder i Danmark efter samme mønster som i Vejle.

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 06. september 2011

AspIT har følere ude i USA

Campus Vejle kunne vælge at eksportere, men vil først have de danske uddannelser godt på vej.

VAF 09-09-2011

Af Erik Andersen

Det amerikanske uddannelsessystem har ikke ret grundfæstede traditioner for undervisning tilrettelagt for unge med særlige behov. Til gengæld har USA mange meget rige mennesker, fonde og organisationer, som står parat til at skyde penge i netop det, hvis de bliver gjort opmærksomme på mulighederne.

Dansk specialundervisning har et godt ry ude i verden. Og kan vi tilbyde en uddannelse, som ikke kun ligner filantropi, men også kan give afkast, spidser også amerikanere ører. Campus Vejle har følere ude i blandt andet New York med sin unikke AsplT-uddannelse. Følere så konkrete, at skolen godt kunne rykke nu.

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 09. september 2011

AspIT'ere holder fast i deres job

Den særlige IT-uddannelse på Campus Vejle har vokseværk. Har nu 3 afdelinger og flere i franchise.

VAF 09-09-2011

Af Erik Andersen

Frank Jensen fra Vejle sidder koncentreret og arbejder med sin pc. Han ænser ikke
de andre fem-seks unge i lokalet, som sidder på samme måde. Frank har i seks uger været i gang med at designe en hjemmeside for et århusiansk nyhedsmedie. Hjemmesiden skal kunne modtage billeder og andre input fra dens brugere. Den skal fungere som et nyhedssite med en funktionalitet ikke ulig et socialt medie.

Siden programmeres i html, men måske skal der også noget java ind over. Det er Franks opgave at se mulighederne og sørge for, at siden fungerer som påtænkt.

Selv om Frank er studerende og sidder på Campus Vejle, så findes det århusianske nyhedsmedie ude i virkeligheden. Og opgaven er ikke noget, der er fundet på for sjov. Den skal realiseres for alvor.

Vej til job
Frank jensen er asperger og en af et halvt hundrede studerende på AsplT-uddannelsen på Campus Vejle, som får en fiks og færdig it-uddannelse, der kan give dem et rigtigt job i rigtige virksomheder. Det kan være som "it-pedeller", en slags avancerede supportere, eller som it-kyndige mere generelt. Uddannelsen tager tre år - og den er ikke billig. 750.000 kroner lægger
Vejle Kommune, hvor Frank bor, i Campus Vejles kasse i alt. Det handler om meget små klasser, meget personligt tilrettelagt undervisning og rigtig mange lærere. Der er ansat omkring 30 lærere til at tage sig af i alt omkring 80 AsplT-studerende.

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 09. september 2011

Dansk it-uddannelse på international top-liste

En særlig dansk it-uddannelse er kommet i internationalt søgelys.

Af Kristian Hansen

Den 30. august 2011
Hen over sommeren har en dansk it-uddannelse fået et par skulderklap. Det drejer sig om AspIT, der er en særlig it-uddannelse målrettet autister.

Uddannelsen med sammenlagt cirka 300 elever på landets ni skoler er kommet på Unescos liste over uddannelser for unge med særlige behov. Ud over søgelyset fra FN's uddannelses-, videnskabs-, og kulturorganisation har repræsentanter fra EU's Agentur for specialundervisning været på besøg i sommer. Det har ført til, at AspIT i EU-regi er blevet udvalgt for best practice på området. 
  
Læs hele artiklen her: http://www.computerworld.dk/art/164892?a=rss&i=0

AspIT-Odense vil tilbyde afklaringsforløb

Af Dan Qvitzau

Bornholmske unge med Aspergers Syndrom og interesse for IT får fra det kommende efterår mulighed for at finde ud af, om de kan forvandle deres IT-interesse til et levebrød. AspIT, der er en skræddersyet IT-uddannelse til unge 'Aspier', har nemlig besluttet at tilbyde et indledende forløb på Bornholm.

I den forbindelse inviterer AspIT-Odense alle interesserede til informationsmøde den 12. april kl. 19.00 i Bornholms Hospitals store foredragssal.

Projektleder Kimmie Falk fra AspIT-Odense forklarer, at det konkret handler om at afholde både visitationssamtaler og afklaringsforløb her på øen. Alle unge, der søger om optagelse på AspIT skal gennem begge dele, inden det kan afgøres, om de er egnede eller ikke-egnede til uddannelsen.

"Visitationssamtalen er første skridt, hvor vi finder ud af, om vores uddannelsesmodel overhovedet er en realistisk mulighed for den unge. Er den det, finder vi i løbet af de seks uger, som afklaringsforløbet strækker sig over, ud af, om den unge har interesseret i og har talent for at arbejde med IT, og om han eller hun er parat til at begynde på en erhvervsrettet IT uddannelse", siger hun.

Afklaringsforløbet skal også klarlægge om kandidaten er i stand til at overholde aftaler, møde stabilt og deltage i undervisningen.
Hvis den unge vurderes at have potentiale til at klare uddannelse og efterfølgende komme i beskæftigelse, foregår første del af den tre år lange uddannelse i Odense. Her råder AspIT-Odense over både bo- og støttemuligheder.

Kilde: Bornholms Tidende 6. april 2010

AspIT holder eleven i hånden hele vejen

En Uddannelse for unge med Asperger og lignende former for autisme.

Af Helle Frehr

Fyns Amts Avis 21.10.09

ODENSE: AspIT er en uddannelse for unge med Asperger eller andre former for autisme. Mange ”aspier” er socialt tilbagetrukne, men intelligente og dygtige til deres fag. Det har vist sig, at de har særlige evner for IT og fint kan uddannes til at arbejde indenfor dette felt, hvis blot det sker under trykke og ordnede forhold.

Den opdagelse fik i 2005 ildsjæle i Vejle til at få i gang med et forsøgsprojekt, som siden er blevet til en landsdækkende uddannelse for unge med Asperger eller lignende sygdomme.

Nu kan man tilmed få uddannelsen i Odense, hvor den har til huse på TietgenSkolen. Kristian Pilegaard er blandt de første lokale elever. Som alle andre elever fik han en prøveperiode, inden han blev optaget på it-uddannelsen. Forløbet begynder med en samtale, hvor det bliver besluttet, om man skal gå videre. Gør man det, følger der en periode med undervisning og løbende samtaler for at afklare om eleven både er egnet til - og motiveret for at gennemføre uddannelsen.

 

Udannelsens indhold

Det er en erhvervsrettet IT-uddannelse, der varer tre år, og består af seks semestre. Undervisningen foregår på små hold med omkring fem elever for at skabe trykke rammer.

På første semester lærer de grundlæggende IT, tager pc-kørekort, lære om programkendskab og så videre.

På andet semester bliver uddannelsen mere målrettet mod et af de fire hovedområder; Hardware og installation, programmering og databaser, visualisering og illustration eller kvalitetssikring (test og kontrol).

- Jeg er kreativ af natur, og er kommet på den visuelle linie. Her har jeg blandt andet lært billedprogrammer som photoshop og illustrator at kende. Nu skal jeg snart til at arbejde med forskellige tegne- og designprogrammer, og der glæder jeg mig til, fortæller Kristian, der blandt andet lærer at illustrere spil og lave hjemmesider. Det er meget forskelligt, hvad eleverne egner sig bedst til.

Ny uddannelse giver autister mod på livet

Jeg har ikke lyst til førtidspension i min alder, så jeg er glad for, at jeg nu kan få en it-uddannelse, siger Kristian Pilegaard, der har diagnosen OCD og er elev på den nye AspIT uddannelse i Odense.

Helle Frehr

SANDHOLT LYNDELSE: - Det er i hvert fald noget af en chance at få en uddannelse, og jeg er rigtig glad for at gå på AspIT. Sådan siger Kristian Pilegaard fra Sandholt Lyndelse. Han har diagnosen OCD, en sygdom, der minder om Asperger, og han er blandt de første elever, som får en it-uddannelse på en ny skole i Odense.

Alternativet for mange unge med Asperger og andre former for autisme er at gå på førtidspension.Det har 18-årige Kristian Pilegaard også fået tilbudt.- Det havde jeg jo ikke lyst til i min alder. Jeg vil helst - så vidt muligt - leve som andre mennesker, siger Kristian Pilegaard.

Det har han nu fået mulighed for med AspIT, en uddannelse, der tager udgangspunkt i elevernes særlige evner og tilrettelægger undervisningen efter deres behov for trygge rammer, små undervisningshold og faste rutiner. Målet er fast arbejde.

Kilde: Fyns Amts Avis Faaborg-Midtfyn 21.10.2009

Aspergere blev it-eksperter

Det første kuld studerende fra Vejle Handelsskoles særlige it-uddannelse for unge med Asperger-syndrom fik i går overrakt deres eksamensbevis.

John Albertsen

VEJLE : Det er umiddelbart svært at tro, at Sanne Vang Sørensen skulle være angst i store menneskeforsamlinger. Men den 23-årige pige er også kommet langt, siden hun for tre år begyndte på Vejle Handelsskole særlige it-uddannelse for unge mennesker med asperger-syndrom, AspIT.

Dengang havde Sanne Vang Sørensen ingen venner og turde næsten ikke snakke med fremmede. Og så er det svært at begå sig i det danske uddannelsessystem med fylde klasselokaler og stimlen sammen i gården og på gangene. I dag sidder hun i kantinen på Vejle Handelsskole blandt op mod 50 personer og har lige stået foran dem alle for at få overrakt sit eksamensbevis. Forude venter en fast stilling som it-supporter hos Jysk PC i Horsens. Jeg har fået meget mere selvtillid...

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 17. januar 2009

”Michel har ikke fået noget gratis point”

AspIT-uddannelsen i Vejle kunne optage tre gange flere, end de har pladser til hvert år. Nu udbredes uddannelsen til andre steder i landet - men finansieringen er stadig et problem.
Dorrit Saietz, dorrit.saietz(at)pol.dk

De er dygtige til matematik, de har ofte en fotografisk hukommelse og en kolossal tålmodighed til at bore sig ned i detaljerne. »Unge med Asperger er meget forskellige, men typisk kan de kun lære det, de interesserer sig for», siger Ole Bay Jensen, som er projektleder for den særlige it-uddannelse for aspergere, som Vejle Handelsskole oprettede i 2005.

»Efter at man har opdaget, at it og Asperger ofte passer godt sammen, var udfordringen at skabe et roligt miljø og sætte en uddannelse sammen, hvor de får lov til at specialisere sig på et meget snævert felt. Det kan de til gengæld blive enormt dygtige til»……

Michel Almind er i praktik hos virksomheden ScanCommerce, som er en førende leverandør af e-handelsløsninger til små og store danske firmaer. »Han er virkelig dygtig. Han kan sidde med sådan nogle tusind kilometer lange koder og kigge på dem i timevis. Det kræver koncentration og overblik, og det har han rigtigt gode evner for», siger administrerende direktør Peter Klint…

Kilde: Politiken den 6. oktober 2008

Autister får nej til it-uddannelse

Usikker finansiering og modvillige kommuner bremser højt begavede autister i at få de uddannelser, der kan sikre dem arbejde og fremtid.
Dorrit Saietz, dorrit.saietz(at)pol.dk

To elever fra specialklassen på Skibet Skole i Vejle havde glædet sig til at starte på en særlig it-uddannelse for unge med Aspergers syndrom efter sommerferien.

Men begge har fået afslag fra deres kommune på at få bevilget de penge, den særlige uddannelse koster.

»Så nu sidder Christoffer derhjemme og spiller computer og laver ingenting. Og er ved at få kuller», siger hans mor Eva Rask….
…..der ikke er nogen bevillingsramme, som sagsbehandleren kan tage pengene fra, fortæller en frustreret Kirsten Thøgersen, som er leder af specialcentret på skolen…..

Både penge og Lovhjemmet Undervisningsminister Bertel Haarder (V) er stærkt fortørnet over at høre om de mange kommunale afslag. »Hvis kommunerne hævder, at der ikke er hjemmel i loven, så er det simpelthen forkert … ... Vi har netop lagt 150 millioner oven i beløbene til den særlige ungdomsuddannelse», siger han. Bert Haarder understreger, at AsplT-uddannelsen klokkeklart opfylder kravene til den særlige ungdomsuddannelse………

Kilde: Politiken den 6. oktober 2008

Handelsskolen overtager AspIT-uddannelsen

Vejle Handelsskole driver nu it-uddannelse for unge med Aspergers syndrom og vil udvide med en uddannelse for Aspergere med hænderne skruet rigtigt på
Af Mette Eriksen

Godt nok har Vejle Handelsskole kun fået halvdelen af de penge, skolen havde søgt om i de netop uddelte sats-puljemidler til IT-uddannelsen for unge med den milde form for autisme - Aspergers syndrom.

Skolen havde søgt om et tilskud på godt 20 millioner kroner over de næste tre år, men har fået små 10 millioner kroner. Men de færre kroner lægger ikke en dæmper på ambitionerne. Handelsskoledirektør Morten Weiss Pedersen ser optimistisk på fremtiden for uddannelsen, hvis mål er at få de unge i arbejde i IT- virksomheder……….

Kilde: Vejle Amts Folkeblad, den 28. februar 2008

AspIT-uddannelsen bliver måske landsdækkende

Efter et par år som erhvervsudviklingsprojekt, springer AspIT nu ud som en etableret erhvervsuddannelse på Vejle Handelsskole. Her lægger man blandt andet op til at gøre den succesfulde IT-uddannelse til et landsdækkende tilbud til alle unge med fokuseret talent. Vejle Kommune er trådt til med finansieringsstøtte.

Det var med stor spænding hos både elever og lærere, da AspIT i august 2005 slog dørene op til verdens første IT-uddannelse for unge med Aspergers Syndrom. Det gode initiativ var taget af Vejle Erhvervsudvikling, og her var målsætningen klar. Det handlede om at udvikle kvalificeret arbejdskraft til områdets IT virksomheder. Efter 2 1/2 år er alle parter enige. AspIT er en vaskeægte succes …..

Kilde: Ugeavisen VejlePosten, den 19. december 2007

Succesrig Asperger-uddannelse er i pengenød

Af Mette Eriksen
Kun et år efter, at undervisningsminister Bertel Haarder (V) blev imponeret ved et besøg på AspIT uddannelsen i Vejle, risikerer uddannelsen at lukke. AspIT er verdens første uddannelse for unge med »Aspergers syndrom« — en form for autisme. Målet er at få de unge i arbejde i IT- virksomheder.
Men på grund af folketingsvalget har uddannelsen fået økonomiske problemer. Hvis ikke Vejle Kommune kan hjælpe økonomisk, må uddannelsen lukke et stykke tid……

Kilde: Vejle Amts Folkeblad, den 5. december 2007

Praktikant med fokuseret talent hjælper Lego med nyt produkt

Vi har brug for flere hænder på arbejdsmarkedet, lød det fra politikerne i valgkampen. Og at innovation og kvalitet er det stof, som dansk konkurrencekraft består af på det globale marked. Hos LEGO har samarbejdet med en ung Asperger givet nye perspektiver på flere fronter.

Når man er Asperger har man ofte det, der hedder fokuseret talent. Det vil sige, der er noget, man er god til, og så er der andet, man er knap så skrap til. På IT-uddannelsen i Vejle for unge med Aspergers Syndrom, AspIT, har man stor succes med at tilbyde virksomhederne en ny type arbejdskraft, …..

Kilde: Ugeavisen VejlePosten, december 2007

Når ensidigt gentaget arbejde er en leg

Nogle unge med Aspergers Syndrom keder sig ikke, selv om arbejdsopgaverne bliver rutineprægede. De er et plus for itvirksomheder, som har de unge i praktik fra projektet AspIT.
Af Kitt Øhlenschlæger Flarup, kof(at)sondagsavisen.dk

Klokken er over tre eftermiddag, og en af Jonas Lindkær Blæsbjergs kolleger stikker hovedet ind af døren, hvor den unge mand sidder og arbejder. Det er fyraften, men det har Jonas ikke selv opdaget. Han er helt opslugt af sit arbejde med at klargøre PC’ere ved at installere hardware og software for it-firmaet BygteqlT….

Kilde: Søndagsavisen, den 28. oktober 2007.

Autister er guld værd for it-branchen

Autisme er ikke kun et handicap, men kan være en fordel, når der skal arbejdes med it. Derfor tilbyder branchen nu både job og uddannelse til udvalgte autister.

Sæt dig foran computeren og lav en hel dags ensformigt arbejde. Hold den samme koncentration hele dagen og husk så 200 museklik tilbage - hvad trykkede du på? En udfordring, de færreste kan løse. Men for personer med Aspergers syndrom, …….

Kilde: Urban den 21. maj 2007

It-branchen vinder på autister

Autisme kan være en fordel, når der skal arbejdes med it. Derfor tilbyder branchen nu job og uddannelse til udvalgte autister.


Sæt dig foran computeren, og lav en hel dags ensformigt arbejde. Hold den samme koncentration hele dagen, og husk så 200 museklik tilbage. Hvad trykkede du på? En udfordring, de færreste kan løse. Men for personer med Aspergers syndrom, der er en mild form for autisme, er det sjældent et problem….

Kilde: MetroXpress, den. 21. maj 2007

Autister er guld værd for it-branchen

Autisme er ikke kun et handicap, men kan være en fordel, når der skal arbejdes med it.


Sæt dig foran computeren og lav en hel dags ensformigt arbejde. Hold den samme koncentration hele dagen og husk så 200 museklik tilbage - hvad trykkede du på?
En udfordring, de færreste kan løse. Men for personer med Aspergers syndrom, der er en mild form for autisme, er det sjældent et problem. Det har computerbranchen fået øjnene op for, og derfor findes der nu både en virksomhed og en uddannelse for Aspergere med interesse for it.
»I forhold til at arbejde med it er unge med Asperger utroligt gode til at sidde med fordybelse. Det kan være test, korrektur og sammenligninger, hvor man netop efterspørger det, som Aspergere kan…..

 

Kilde: BT, den 21. maj 2007

Uddannelse for Aspergere har vokseværk

Vejle Handelsskole søger ministerium om at skabe permanent uddannelse for unge med Aspergers syndrom. Fem fynske og jyske skoler vil lave en kopi
Af Mette Eriksen

En førtidspension som 19-årig. Sådan så den nu 21- årige Sanne Hvam Sørensen sin fremtid, inden hun kom på AspIT-uddannelsen i Vejle. Nu har den 21-årige unge kvinde fået så meget fat i IT, at hun overvejer at læse til datamatiker…..

Kilde: Vejle Amts Folkeblad, den 10. maj 2007.

Jeppe fandt fejlen hos Ikea

Af Lise Nørgaard

Møbelgiganten Ikea kan prale af større tilfredshed hos kunderne, efter at 24- årige Jeppe Møller, der har Aspergers syndrom, har været på spil. Han har nemlig fundet adskillige fejl i et indretningsprogram, som Ikea har udarbejdet…..

Kilde: Vejle Amts Folkeblad, 4. januar 2007

Aspergere imponerede Bertel

Undervisningsminister Bertel Haarder (V) besøgte i går uddannelsen AspIT. De unge med Aspergers syndrom imponerede med deres talent for moderne teknologi. Uddannelsen giver samtidig et kæmpe løft i livskvaliteten.
Af Lise Nørgaard og Torben Glyum (foto)

Et klasselokale på 20 kvadratmeter - eller hvad man måske kan beskrive som et gennemsnitligt kollegieværelse. Ikke stort - men noget af det bedste, der er hændt seks unge mennesker, der i går formiddag sad og ventede spændt bag hver deres computer.

Klar til at indvie undervisningsminister Bertel Haarder (V) i deres helt særlige kunnen…….

Kilde: Vejle Amts Folkeblad, 4. januar 2007.

Ministerbesøg blev et tv-tilløbsstykke

FJERNSYN: Tv-hold fulgte Bertel Haarders besøg på it-uddannelse for unge med Aspergers syndrom.
Af Ole Sørensen Tlf. 41 28 91 93, ols(at)jv.dk


Det var ikke kun lærere og pædagoger i Vejle Kommune, der fik besøg af undervisningsminister Bertel Haarder (V).
Efter sin tale i Idrættens Hus kørte undervisningsministeren på besøg hos AspIT i Havneparken, hvor landets eneste it-uddannelse for unge med Aspergers syndrom har hjemme……
Også tv-hold fra både Danmarks Radio ogTV2 fulgte med på rundturen ……

 

Kilde: JyskeVestkysten, den 4. januar 2007.

Unge it-nørder vil blåstemples

Studerende med Aspergers Syndrom håber fortsat at kunne få en uddannelse.
Det er en tung bog, 21-årige Sanne Hvam Sørensen lægger på bordet. ‘Database Systems’ står der hen over forsiden, og indholdet er en blanding af tal, symboler og computerfagsprog på engelsk, som kan virke uforståeligt. Men Sanne har selv terpet tekst og opgaver i de første tre kapitler og kan huske det hele. Og i morgen skal hun vise undervisningsminister Bertel Haarder, hvad hun har lært, mens hun har gået på AspIT, der er et forsøgsprojekt under Vejle Erhvervsudvikling og EDB-Skolen ved Vejle Handelsskole.
»Vi håber, at undervisningsministeren vil se en uddannelse, der svarer til erhvervslivets behov - og at han ser en mulighed for at støtte uddannelsen økonomisk,« fortæller projektchef Ole Bay Jensen…..

Kilde: 24timer den 3. januar 2007

Undervisningsministeren besøger AspIT

Bertel Haarder besøgte i starten af januar Vejle og var i den forbindelse på besøg hos AspIT uddannelsen i IT Innovation. Uddannelsen af unge med Aspergers syndrom har vakt så stor opsigt, at ministeren overvejer at gøre AspIT til en permanent uddannelse….

Kilde: Zoom Vejle nr. 1 2007

 

IKEA webside blev guerillatestet

2006 blev året, hvor de studerende fra forsøgsuddannelsen AspIT var klar til at prøve kræfter med opgaver hos private virksomheder…..
….. historien kan læses i Zoom Vejle 3/2006.

Kilde: ”Året der gik”, Vejle Erhvervsudvikling 2006

Mikael på AspIT

Mikael blev fundet for dygtig til at gennemgå en uddannelse indenfor IT. Derfor blev han ikke optaget på AspIT i Vejle.

Op til sommerferien 2006 var 16-årige Mikael Højlund fra Billund blandt de 11 unge autister med Asperger Syndromet, der deltog i et fire uger langt brobygningsforløb til uddannelsen AspIT i Vejle.
Uddannelsesprojektet, der blandt andet bliver finansieret af SATS-puljemidler, blev i 2004 skabt af en initiativgruppe fra Vejle Erhvervsudvikling, skolefolk og IT-folk………

Kilde: Vejle Amts Folkeblad den 16. oktober 2006

Asperg-elever videre på datamatiker-uddannelsen

Efter de indledende kurser på Vejle Erhvervsudviklings nye it-uddannelse for unge med Aspergers Syndrom, er de første fire elever nu gået videre på datamatiker- uddannelsen på EDB-Skolen i Vejle. Og her fortsætter eventyret.
- Vi indledte med en test af, hvorvidt de fire elever kunne klare hele eller udvalgte dele af uddannelsen på EDB-Skolen. Det viste sig hurtigt, at hypotesen holdt. Med Aspergers Syndrom besidder mange et fokuseret talent, og hvis man blot tager nogle få, grundlæggende hensyn, kan man godt gennemføre et helt eller delvist uddannelses- forløb på de ordinære uddannelser, fortæller Ole Jensen, projektchef på AspIT i Vejle……

 

Kilde: UgeAvisen Vejle Posen den 24. maj 2006

Asperg-elev vandt robot på verdens største IT-messe

Når man har Aspergers syndrom, kan man noget, som kun de færreste kan. Omvendt er der ting, man ikke er så god til. F.eks. at være omgivet af mange mennesker på én gang. Derfor var det noget af en udfordring, da de studerende på AspIT uddannelsen i Vejle tog til CebIT, verdens største TT messe i Hannover med over 50.000 besøgende om dagen….
…..  Et af turens helt store højdepunkter tog sin begyndelse, da Magnus Smit Andersen fra Tørring satte sig på stolen hos en af de mange udstillere på messen. Her kunne man teste virksomhedens virusprogrammer, og hvis man var rigtig dygtig kunne man måske være så heldig at vinde en robot….

 


Kilde: UgeAvisen Vejle Posten, 17. maj 2006

Før hadede jeg livet

Jeppe Møller og Benjamin Ambo er i gang med en IT-uddannelse for unge med Aspergers syndrom. Det har givet dem selvtillid og mod på livet
Af Lise Nørgaard


- Før hadede jeg livet, men jeg er nået så langt nu, at jeg kan se meningen med livet og endda, hvorfor jeg er blevet sat her på jorden. Puha, det er fedt, lyder det fra Benjamin Ambo.
Han er 22 år, bor i Horsens og har Aspergers syndrom, der er en mild form for autisme.


Fokuseret talent

 
Siden februar har han deltaget i verdens første TT- uddannelse for unge med et såkaldt fokuseret talent, og han roser uddannelsesprojektet »AspIT« til skyerne.
Sammen med kammeraten Jeppe Møller, 24, fra Vejle, sidder han i en sofa i et kontor i Havneparken i Vejle, hvor undervisningen af 10 unge med Aspergers syndrom foregår. Jeppe Møller har prøvet et væld af forskellige praktiksteder, uddannelser og virksomheder - ……..

 

Kilde: Vejle Amts Folkeblad maj 2006

Konference om unge superspecialister

Af Lise Nørgaard

En ”Asperger” har svært ved at blive en del af det almene uddannelsessystem.
Han har det nemlig bedst med at være alene. Han har svært ved at kommunikere og indgå i en social gruppe. Til gengæld har han en knivskarp hukommelse. Han er pligtopfyldende, stabil, ærlig, utroligt omhyggelig og har en helt særlig evne for detaljer - især inden for IT……

Kilde: Vejle Amts Folkeblad maj 2006

Her er mit yndlingskøkken

SKÆRMHYGGE: Eleverne på AspIT-uddannelsen i Vejle har hygget sig med at teste indretningsprogrammer, som blandt andre Ikea bruger på deres hjemmeside.
Af Ole Sørensen, tlf. 41 28 91 93, ols(at)jv.dk.

Fingrene glider hurtigt på tastaturet. Derry Ambo klikker hurtigt frem og tilbage på det Ikea-køkken, han har skabt på computeren. Det snurrer rundt, vandhaner og stikkontakter bliver anbragt sådan lidt tilfældigt — for det er det, det handler om. Derry Ambo og de andre unge på AspIT-uddannelsen er i gang med at finde ud af, hvad programmet på skærmen kan holde til.

- Vi har gjort alt det, man ikke skal gøre, siger Derry Ambo om det samarbejde, der er blevet skabt mellem IT-virksomheden Geac i Vejle og AspIT
Det handler nemlig om at finde ud af, hvad indretningsprogrammerne, som Geac blandt andet leverer til Ikea, Kvik Køkkener, Bokoncept Club 8 og Montana Møbler kan holde til………

Kilde: JyskeVestkysten, 21. februar 2006

It-virksomhed klar til at ansætte unge

SAMARBEJDE: IT-virksomhed i Vejle kan godt forestille sig at ansætte unge fra AspIT. Programmør-mangel kan afbødes.
Af Ole Sørensen, tlf. 41 28 91 93, ols(at)jv.dk.

It-virksomheden Geac i Vejle er klar til at ansætte unge fra it-skolen i Vejle. Dermed tegner der sig en god udsigt for nogle af de unge, der gennemfører forløbet på AspIT som uddannelsen for unge med Aspergers syndrom hedder.
- Hvis der er et par stykker fra hvert hold, der kan gøre det, så er vi tilfredse……

Kilde: JyskeVestkysten, 21. februar 2006

Der er run på ny uddannelse

TILSTRØMNNG: Forældre fra hele landet ringer for at få deres børn ind på it-uddannelsen for unge med Aspergers syndrom.
Af Ole Sørensen, tlf.  41 28 91 93, ols(at)jv.dk

Der er en voldsom interesse for den nystartede it-uddannelse for unge med Aspergers syndrom. Det er nu det andet hold på fire elever, der er i gang i edb-skolens lokaler på Havneparken, og i løbet af de kommende måneder bliver der lavet et brobygningsforløb med otte-ti unge, der så vil blive valgt ud til de fire-fem pladser, der skal starte til august.............

Kilde: JyskeVestkysten, 21. februar 2006

IKEAs køkkenside blev guerillatestet

I en tidligere staldlænge på Tirsbæk gods sidder product manager Lars Tønning fra den amerikanskejede IT-virksomhed Infor og funderer lidt over tilværelsen og den måde, vi mennesker er indrettet mentalt.

Ros Fra IKEA
- Vi fik en udmærket tilbagemelding fra IKEA på vores indsats, som har været meget mere kontrolleret og langt bedre end tidligere år. AspIT har været en vigtig brik i vores bestræbelser om at øge kvaliteten på vores leveringer, siger Lars Tønning ……

Kilde: Zoom Vejle nr. 3, 2006

Vi har netop afsluttet et strålende, succesfuldt samarbejde med studerende fra AspIT i Vejle. Det særlige ved de studerende er, at de har diagnosen Aspergers Syndrom (AS). - Et eller andet sted er vi nok lidt autister alle sammen. Jeg mener, nu har vi årevis fået at vide, at personer med AS har nogle helt særlige begavelser. Einstein var Asperger. Niels Bohr siges at have været det. Bill Gates har diagnosen…..

Unge vejlensere udvikler it-uddannelse for unge aspies

- En maskine kan man blive klog på. Det kan man ikke på et menneske.
Med en pc som arbejdsplads håber 19-årige Sanne Hvam Sørensen, Horsens, engang at komme ud på arbejdsmarkedet, selv om hun ikke har megen lyst til at være ude blandt andre mennesker.
Det samme håb har 22- årige Benjamin Germansen fra Vejle, 17-årige Emil Pedersen fra Kolding, 19-årige Jakob Kristensen fra Hedensted og 19-årige Tom Mikkelsen, Hovedgård. Det er de fem studerende på en helt ny uddannelse i Vejle, som netop er sat i gang i Havnegade i Vejle.

 

Kilde: Lind, Uge Avisen Vejleposten, 26. oktober 2005.

Skolen var et langt mobberi

Først, da den studerende fra AspIT blev sat et klassetrin ned i folkeskolen og fik kammerater, der ikke mobbede hende, lærte hun pludselig at læse.
Det var helt afsindigt, siger hun om den måde, hun er blevet mobbet på gennem hele sin skolegang, indtil hendes tredje psykolog - i 8. kasse - fik en mistanke om, hvad der var galt. Og det er først i dag, at hun ikke bliver bange, men aggressiv, når hun er sammen med andre mennesker……….

Lind-

Kilde: Ugeavisen Vejle Posten den 26. oktober 2005

Unge vejlensere bag ny it-uddannelse for aspies

Det er svært at gennemføre en traditionel uddannelse, hvis man lider af Aspergers Syndrom, Men nu får man hjælp af en ny uddannelse fra Vejle.

 

Kilde: Forsiden, UgeAvisen Vejleposten, den 26. oktober 2005

Benjamin laver nogle gange venstrehåndsarbejde

UDDANNELSE: Benjamin har fundet sin hylde. Han vil gerne være it-servicemedarbejder. Han trives med sin nye uddannelse.
Af Tina Christoffersen, Tlf. 72 11 42 22, tic(at)jv.dk

Egentlig var Benjamin Germansen i gang med en uddannelse som automatikfagtekniker på Danfoss. Men sygdom gjorde, at han måtte afbryde uddannelse. Nu er han i gang med IT-uddannelsen på AspIT, og det passer ham godt. Meget af fritiden bliver i forvejen brugt på computere, og hvis en i familien har computerproblemer, så kigger han gerne på det.
- Jeg vil gerne lære mere om at reparere og om netværk, så jeg kan arbejde med større servernetværk, siger han………

Kilde: JyskeVestkysten, 25. oktober 2005

Anderledes IT-skole med ambitioner

UDDANNELSE: De fem første studerende på AspiT har allerede imponeret lærerne. De er hurtige til at lære.
Af Tina Christoffersen, Tlf. 72 11 42 22. tic(at)jv.dk

De studerende er ikke helt som de andre, og derfor er skolen det heller ikke. Når man har Aspergers Syndrom, kan det være svært at forholde sig til teamwork og gruppearbejde som der er meget af på arbejdspladser og i uddannelser………

Kilde: JyskeVestkysten, 25. oktober 2005

IT- skole for autister indvies i dag

Ny uddannelse skal hjælpe unge autister med at udnytte deres evner til et job i IT-sektoren.
Af Michael Korsbæk

Folketingsmedlem for Venstre, Troels Lund Poulsen, klipper snoren, når IT-skolen for autister bliver indviet i EDB-skolen i Havneparken i Vejle. Uddannelsen er den første af sin art og er kommet i stand med næsten ti millioner kroner i ryggen fra statens satspuljer. Pengene fra statens skal bruges til at drive skolen de første tre år.

Kilde: VAF, d. 24. oktober 2005

AspIT - it-uddannelse for unge med autisme

I august startede projekt AspIT på IT-Akademiet i Vejle. Projektets mål er at udvikle en uddannelse, der kan forberede unge med Aspergers Syndrom til et arbejdsliv med it.

Det er svært for unge med Aspergers Syndrom at indgå i det almindelige uddannelsessystem og arbejdsmarked. Men mange af dem har særdeles gode evner fx inden for it, og med projekt AspIT vil vi udvikle en uddannelse, der kan føre til job inden for it-branchen, siger projektchef Ole Jensen.

Projektet er etableret omkring en lille virksomhed med base i IT-innovation i Vejle, og uddannelsen sker i samarbejde med 11-Akademiet i Vejle.....

SAM-DATA/HK:
Hilser initiativ velkommen
Sådanne initiativer burde der være nogle flere af. Det er vigtigt, at vi bruger ressourcerne bedst muligt hele tiden, lyder det fra Klaus Larsen, næstformand i SAM-DATA/HK.

Kilde: SAM-DATA Magasinet, Nr. 3 2005

Aspergere og it? AspIT!

Den 8. august i år startede et nyt it-uddannelsesprojekt, AspIT, for unge med Aspergers syndrom i Vejle Amt.
AF TINA SAUVR


“Mig bekendt findes der ikke noget tilsvarende i verden,” siger Alice Storgaard fra Voksen- og Handicapafdelingen i Vejle Amt.
Det unikke ved uddannelsen er, at den er specifikt tilrettelagt til at gøre unge med Aspergers syndrom egnede til at løse arbejdsopgaver inden for it-branchen. Uddannelsen er et resultat af samarbejdet mellem Vejle Erhvervsudvikling, erhvervsmanden Christian Blicher, it-firmaet ComlTmen, forældre, lærere fra Skibet Skole og Voksen- og Handicap- afdelingen i Vejle Amt..........

Kilde: På Vej, personaleblad for ansatte i Vejle Amt, nr. 3 2005


Nyheder

"Historien om Piet og os er en kæmpesucces", fortæller Jackie Hertz Nunez, service- and operations manager hos Acrelec i Rødovre. Læs mere

Afklaringsforløb

Alle AspIT skolerne afholder én gang i hvert semester et afklaringsforløb. I forløbet skal det afklares, om du og AspIT er noget for hinanden. Læs mere

AspIT Video

Frank er i job hos MULTI | MARKETING. Han er dygtig og et aktiv for hele forretningen. Se videoer